25 augustus 2021 - 19:10 - Economie
Denemarken heeft gewaarschuwd voor een hoge aanwezigheid van residuen van het bestrijdingsmiddel chloorpyrifos in uit Nederland ingevoerde Marokkaanse sinaasappelen. Dit bestrijdingsmiddel mag sinds december 2019 niet meer worden gebruikt door de Europese Unie, omdat de stof in verband wordt gebracht met mogelijke hersenschade bij kinderen en foetussen, en borstkanker.
De Marokkaanse sinaasappelen bevatten volgens de Deense autoriteiten een aandeel van het bestrijdingsmiddel van 0,12 milligram per kilo, dat ligt boven de maximale residulimiet (MRL) van 0,01 milligram per kilo, aldus de Europese voedselwaakhond RASFF in een verklaring, die door Hortoinfo werd geciteerd.
Lees ook: Vraag naar Marokkaanse groenten en fruit stijgt fors in Europa
Volgens het RASFF vormt de aanwezigheid van residuen van het bestrijdingsmiddel chloorpyrifos, een middel dat al decennialang in verband wordt gebracht met mogelijke hersenschade bij kinderen en foetussen. In de Europese Unie is het gebruik van Chloorpyrifos verboden sinds 6 december 2019.
Onderzoek door een groep wetenschappers van de faculteiten Farmacie, Biochemie en Geneeskunde van de Universiteit van Buenos Aires (UBA), in samenwerking met wetenschappers van de Nationale Universiteit van Comahue (Argentinië), heeft aangetoond dat blootstelling aan lage doses chloorpyrifos ook borstkanker kan veroorzaken.
Ongerustheid in Tanger door grote actie bij Bank Al-Maghrib
Turbo voor de rechter voor moord op echtgenoot Rym Fikri
H&M goes Marrakech in nieuwe collectie
Megaproject gaspijpleiding Marokko-Nigeria start in Dakhla
Marokkanen in opstand tegen zomertijd
Marokko: 430 km aan HSL-lijnen in 5 jaar
Oneerlijke Concurrentie? Europa klaagt over Marokkaanse avocado-import
Marokko pompt honderden miljarden in transformatie
Doorbraak in Marokkaans gasproject in Tendrara
Grote Zwitserse groep vestigt zich in Marokko
Marokko zoekt LNG-terminal voor Nador West Med
Export watermeloenen naar EU, Marokko verliest
Woede in Casablanca om peperdure waterrekening
Sluiting B.Laban-winkels in Egypte door schadelijke bacterie: volgt Marokko?