Zoeken

Denemarken wijst Marokkaanse sinaasappelen af

25 augustus 2021 - 19:10 - Economie

©

Denemarken heeft gewaarschuwd voor een hoge aanwezigheid van residuen van het bestrijdingsmiddel chloorpyrifos in uit Nederland ingevoerde Marokkaanse sinaasappelen. Dit bestrijdingsmiddel mag sinds december 2019 niet meer worden gebruikt door de Europese Unie, omdat de stof in verband wordt gebracht met mogelijke hersenschade bij kinderen en foetussen, en borstkanker.

De Marokkaanse sinaasappelen bevatten volgens de Deense autoriteiten een aandeel van het bestrijdingsmiddel van 0,12 milligram per kilo, dat ligt boven de maximale residulimiet (MRL) van 0,01 milligram per kilo, aldus de Europese voedselwaakhond RASFF in een verklaring, die door Hortoinfo werd geciteerd.

Lees ook: Vraag naar Marokkaanse groenten en fruit stijgt fors in Europa

Volgens het RASFF vormt de aanwezigheid van residuen van het bestrijdingsmiddel chloorpyrifos, een middel dat al decennialang in verband wordt gebracht met mogelijke hersenschade bij kinderen en foetussen. In de Europese Unie is het gebruik van Chloorpyrifos verboden sinds 6 december 2019.

Onderzoek door een groep wetenschappers van de faculteiten Farmacie, Biochemie en Geneeskunde van de Universiteit van Buenos Aires (UBA), in samenwerking met wetenschappers van de Nationale Universiteit van Comahue (Argentinië), heeft aangetoond dat blootstelling aan lage doses chloorpyrifos ook borstkanker kan veroorzaken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team