Zoeken

Duizenden Marokkanen op straat na diplomatieke rel met Frankrijk

26 februari 2014 - 13:51 - Marokko

©

Duizenden Marokkanen verzamelden gisteren nabij de Franse ambassade in Rabat, om hun woede en verontwaardiging te uiten na uitspraken van een Franse diplomaat.

Eerder deze week zijn geleidelijk aan verbetering opgetreden in de betrekkingen tussen de twee landen, vooral na een telefoongesprek tussen Mohammed VI en François Hollande.

Maar bij de Marokkanen is de pil nog niet doorgeslikt. Duizenden demonstranten uit heel Marokko hebben de woede getoond "van een hele natie tegen beledigende en onaanvaardbare uitspraken".

Said Sebri, coördinator van een betogersgroep uit Casablanca, vertelde aan AFP dat "de woorden die werden gebruikt door de Franse ambassadeur een belediging zijn voor Marokko en alle Marokkanen".

De betrekkingen tussen de twee landen verslechterden vorige week na een inval van zeven politieagenten in de residentie van de ambassadeur van Marokko in de Franse stad Neuilly. De Franse justitie zocht naar de baas van de Marokkaanse contraspionage Abdellatif Hammouchi, in verband met twee klachten over foltering.

Marokko reageerde woedend en vroeg uitleg aan de ambassadeur van Frankrijk in Rabat. Ondanks de spijtbetuigingen van Frankrijk en de belofte van een snel onderzoek naar de zaak, werden de betrekkingen enkele dagen later opnieuw verstoord.

Marokko, via zijn minister van Communicatie Mustapha El Khalfi, reageerde verontwaardigd op de publicatie van uitspraken van de ambassadeur van Frankrijk bij de VN. Volgens de diplomaat is Marokko "een minnares met wie we elke nacht slapen, waarop we niet bepaald verliefd zijn maar die we wel moeten verdedigen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team