Zoeken

Woedende Marokko stopt juridische samenwerking met Frankrijk

28 februari 2014 - 17:44 - Marokko

©

De spanningen tussen Marokko en Frankrijk zijn nog verder opgelopen. Het Marokkaanse ministerie van Justitie heeft woensdag besloten om de juridische samenwerking met Frankrijk tijdelijk te stoppen.

In een verklaring aan persagentschap MAP, legt het ministerie zijn beslissing uit door de niet-naleving door Frankrijk van de samenwerkingsovereenkomsten. Ook is er sprake van grote tekortkomingen.

Daarnaast oordeelt Marokko dat de Franse gerechtelijke autoriteiten te veel tijd nemen om informatie te verschaffen over klachten tegen Abdellatif Hammoudi, baas van de Marokkaanse contraspionage.

Daarom werd ook besloten om de Marokkaanse verbindingsmagistraat in Frankrijk tijdelijk terug te roepen. Na telefoongesprekken tussen de Franse en Marokkaanse Premiers, en beide ministers van Justitie, werd de magistraat intussen terug naar Frankrijk gestuurd.

De betrekkingen tussen de twee landen verslechterden vorige week na een inval van zeven politieagenten in de residentie van de ambassadeur van Marokko in de Franse stad Neuilly. De Franse justitie zocht naar de baas van de Marokkaanse contraspionage Abdellatif Hammouchi, in verband met twee klachten over foltering.

Marokko reageerde woedend en vroeg uitleg aan de ambassadeur van Frankrijk in Rabat. Ondanks de spijtbetuigingen van Frankrijk en de belofte van een snel onderzoek naar de zaak, werden de betrekkingen enkele dagen later opnieuw verstoord.

Marokko, via zijn minister van Communicatie Mustapha El Khalfi, reageerde verontwaardigd op de publicatie van uitspraken van de ambassadeur van Frankrijk bij de VN. Volgens de diplomaat is Marokko "een minnares met wie we elke nacht slapen, waarop we niet bepaald verliefd zijn maar die we wel moeten verdedigen".

Maandag hadden Koning Mohammed VI en de Franse President hierover een telefoongesprek. Toch blijven de spanningen aanhouden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team