Zoeken

Ex-legerverantwoordelijke Mustapha Adib dient klacht in tegen Koning Mohammed VI

23 juni 2014 - 21:14 - Marokko

©

De betrekkingen tussen Marokko en Frankrijk zijn opnieuw verslechterd. Reden hiervan is een poging van de ex-verantwoordelijke van het Marokkaans leger Mustapha Adib, om de ziekenhuiskamer van Generaal Abdelaziz Bennani binnen te dringen.

Generaal Bennani bevindt zich sinds enige tijd in het ziekenhuis Val-de-Grâce in Parijs. Mustapha Adib probeerde afgelopen woensdag zijn kamer binnen te dringen om hem een brief te overhandigen waarin hij hem beschuldigt van de moord op duizenden onschuldige mensen.

De familie van Generaal Bennani hield hem tegen aan de ingang van de kamer. Na het incident deed de familie Bennani onmiddellijk een beroep op de rechter. Mustapha Adib wordt ervan beschuldigd de vrouw en kinderen van de zieke Generaal te hebben beledigd.

Adib werd in voorarrest genomen in Parijs waarop hij zelf ook een klacht indiende tegen Koning Mohammed VI en een dertigtal civiele en militaire Marokkaanse verantwoordelijken. Mustapha Adib beschuldigt hen volgens Jeune Afrique van foltering en wrede en vernederende behandelingen eind jaren 1990.

Marokko reageerde kwaad op deze inbreuk. Afgelopen donderdag werd Charles Fries, de ambassadeur van Frankrijk in Rabat, op het matje geroepen bij Mohamed Yassine Mansouri van de DGED.

Betrekkingen tussen Marokko en Frankrijk steeds slechter

De betrekkingen tussen de twee landen verslechterden in februari na een inval van zeven politieagenten in de residentie van de ambassadeur van Marokko in de Franse stad Neuilly. De Franse justitie zocht naar de baas van de Marokkaanse contraspionage Abdellatif Hammouchi, in verband met twee klachten over foltering. Ondanks de spijtbetuigingen van Frankrijk en de belofte van een snel onderzoek naar de zaak, werden de betrekkingen enkele dagen later opnieuw verstoord.

Marokko, via zijn minister van Communicatie Mustapha El Khalfi, reageerde verontwaardigd op de publicatie van uitspraken van de ambassadeur van Frankrijk bij de VN. Volgens de diplomaat is Marokko "een minnares met wie we elke nacht slapen, waarop we niet bepaald verliefd zijn maar die we wel moeten verdedigen".

Generaal Bennani, nummer twee van het Marokkaanse leger, vervangen door Bouchaib Arroub

Abdelaziz Bennani, hoogste legerverantwoordelijke in Marokko na Koning Mohammed VI, werd vorige week vervangen door Generaal Bouchaib Arroub. Hij is de nieuwe inspecteur-generaal van de Royal Armed Forces en commandant in het zuiden van Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team