Zoeken

Diplomatiek incident tussen Marokko en Frankrijk

23 februari 2014 - 18:38 - Marokko

©

De gewoonlijk erg goede betrekkingen tussen Marokko en Frankrijk werden vrijdag ernstig geschaad. Oorzaak hiervan is een politie-inval in de residentie van de ambassadeur van Marokko in de Franse Neuilly. De politie was op zoek naar Abdellatif Hammouchi, baas van de Marokkaanse contraspionage, beschuldigd van marteling.

Marokko heeft via zijn ministerie van Buitenlandse Zaken de beschuldigingen tegen de DGST-baas verworpen. De zaak wordt door Marokko beschouwd als een "zeldzaam en ongewoon incident" in de betrekkingen met zijn belangrijkste economische partner.

Om zijn ongenoegen te tonen heeft Marokko de ambassadeur van Frankrijk in Rabat Charles Fries zaterdag op het matje geroepen. In een verklaring spreekt het Franse ministerie van Buitenlandse zaken over een "betreurenswaardig incident" en belooft een snel onderzoek.

Oorsprong van deze zaak is een klacht van de Franse NGO ’Actie van Christenen voor de afschaffing van foltering’. Abdellatif Hammouchi maakte deel uit van een delegatie geleid door minister Mohammed Hassad, op werkbezoek in Frankrijk. De NGO maakte daarvan gebruik om aan de Franse autoriteiten te vragen Hammouchi te verhoren over de vermeende marteling van de twee Marokkanen.

Het eerste slachtoffer is de Frans-Marokkaanse Adil Lamtalsi. Hij zou in 2008 in Tanger zijn gearresteerd en in Temara door middel van marteling tot een bekentenis gedwongen. Hij werd in Marokko veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf voor drugshandel. Hij zit zijn straf uit in Frankrijk.

Een tweede klacht werd afgelopen donderdag ingediend door Ennaâma Asfari, veroordeeld tot 30 jaar gevangenis voor "oprichting van een criminele bende en medeplichtigheid aan geweld met voorbedachte rade met als gevolg de dood van politieagenten".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team