Zoeken

Rotterdamse Hassnae werd mentor om rolmodel te zijn dat ze zelf miste

11 mei 2023 - 09:00 - Wereld

©

De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft de 20-jarige Hassnae Boubrik genomineerd als Student van het Jaar. Die nominatie heeft ze niet verdiend vanwege hoge cijfers, maar vanwege haar onbaatzuchtige inzet voor medestudenten.

Hassnae Boubrik is derdejaars geneeskundestudent aan het Erasmus MC. Ze zetelt in de faculteitsraad en is daarnaast ook mentor voor acht studenten. "Een heel goede mentor, die oprecht interesse in je toont en je graag wil helpen", zo schrijft een van de personen die haar nomineerden. Bij de aanvang van elk semester organiseerde Hassnae, samen met een tutor, elke week bijeenkomsten met haar mentorstudenten. Deze bleven zelfs in contact met haar nadat de verplichte tutorbijeenkomsten ophielden, schrijft Erasmus Magazine.

Lees ook: Hoogleraar Hanan uit Schilderswijk is rolmodel, maar wordt vaak onderschat

Hassnae wist dat een collega van de faculteitsraad haar had genomineerd, maar is toch een beetje verbaasd. "Ik was verrast toen ik hoorde dat meerdere mensen me hadden genomineerd. Ik had niet het gevoel dat het vorig jaar een groot deel van mijn bezigheden was en dat ik er veel impact mee heb gemaakt. Maar kennelijk was dat toch het geval. En ik was er blij om. Behoorlijk blij."

Als mentor probeert Hassnae studenten niet alleen te helpen met studeren, maar leert ze hen bijvoorbeeld ook hoe je studeren kunt combineren met andere activiteiten of hoe je stress kan verlichten. "Ik vertelde over mijn ervaringen en probeerde ze te motiveren. Daar krijg ik veel energie van. Mijn mentorstudenten voelden als mijn baby’s en ze nodigen me nog steeds uit voor allerlei sociale activiteiten. We hebben nog steeds contact, ik stuur af en toe een berichtje. En meestal weet ik wanneer ze college hebben, dan probeer ik even langs te gaan. Ik heb ook een paar van hen op Snapchat en het is een makkelijke manier om te zien wat ze doormaken omdat ik hun private stories kan zien."

Lees ook: Utrechtse Redouan is voetbalprof en steunpilaar voor honderden kinderen

Zelf heeft Hassnae ook een mentor, een IC-arts die haar veel steun geeft. "Maar ik heb nooit een mentor gehad die op me lijkt", zegt Hassnae. Ze ging in Roosendaal, waar ze opgroeide, naar een school waar ze het enige Marokkaanse meisje van haar jaar was. "Daarom doe ik ook vrijwilligerswerk waar we een groep Marokkaans-Nederlandse kinderen van 11 en 12 jaar soft skills leren. Het gaat niet echt om lesgeven, maar om het zijn van een rolmodel. De wetenschap bewijst dat rolmodellen belangrijk zijn, zodat je kunt zeggen: als zij op mij lijkt en zij kan het, dan kan ik het ook", vertelt ze. "Ik wil het rolmodel zijn dat ik niet had, ik wil dat mensen me zien en zeggen: ’Als zij Marokkaans is en ze heeft dit bereikt, kan ik het ook; zij is moslim en een vrouw, dus ik kan het ook’. Ik probeer overal stukjes van een rolmodel achter te laten."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team