Zoeken

David Govrin, rem voor ontwikkeling betrekkingen Israël-Marokko

10 september 2022 - 17:00 - Marokko

©

Het hoofd van het Israëlisch verbindingsbureau in Rabat, David Govrin, is een struikelblok geworden in de betrekkingen tussen de Joodse staat en Marokko. Dat is althans wat de Marokkaanse autoriteiten tegen hun Israëlische tegenhangers zouden hebben gezegd.

Zal David Govrin terugkeren naar zijn post? Volgens Maghreb-Intelligence zal zijn lot binnen een week beslist worden. Afgelopen dinsdag werd het hoofd van de Israëlische verbindingsbureau in Rabat naar Tel Aviv teruggeroepen in het kader van een onderzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Beschuldigingen van seksuele intimidatie, nepotisme en financieel wanbeheer werden tegen hem geuit.

Lees ook: Diefstal geschenk Koning Mohammed VI reden vertrek David Govrin?

"Gezien de ernstige beschuldigingen tegen hem, mag hij niet naar Marokko terugkeren. Tel Aviv probeert deze bom zo snel mogelijk onschadelijk te maken," melden dezelfde bronnen. Hagai Bahar, secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken, is momenteel in Rabat om een eerste onderzoek naar de zaak in te stellen.

Lees ook: Israëlische verbindingskantoor in Rabat opgeschud door seksschandaal

Israël wil een diplomatiek incident met Marokko vermijden. In januari werd de Israëlische diplomaat al met ontslag bedreigd. Hij werd er onder meer van beschuldigd voortdurend de gemoederen op te hitsen, zich met riskante publicaties in de binnenlandse politiek van Marokko te mengen en de nationale zaak opzettelijk door de vingers te zien. De beschuldigingen komen van de Marokkaanse autoriteiten, die hun Israëlische collega’s op de hoogte hebben gebracht van de handelingen van Govrin.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team