Zoeken

Martelmoord Hilal Makhtout: "Ik zette hem onder de douche om hem te reanimeren"

8 december 2023 - 09:00 - Marokko

©

Deze week werden tijdens een zitting van de assisenrechtbank in Tongeren de beelden getoond van de reconstructie van de ontvoering van Hilal Makhtout. Deze beelden leidden tot verontwaardigde reacties in de rechtszaal.

Tijdens de reconstructie toonde de hoofdverdachte Amine Ait Aadi, één van de dertien mannen die terechtstaan voor de ontvoering, marteling en moord op Makhtout, hoe hij had geprobeerd het slachtoffer te reanimeren. Hij plaatste Makhtout onder de douche, droogde hem af en plaatste hem langs de radiator. Amine A. zou ook de spieren van Makhtout hebben gewreven om hem op te warmen. Een andere verdachte, Mikail Y., verklaarde echter dat hij dacht dat Makhtout al dood was.

Lees ook: Daders martelmoord op Hilal Makhtout voor de rechter in België

Sleutelgetuige Roberto G. kwam ook aan het woord. Hij was bij de ontvoering aanwezig maar toonde zich terughoudend in zijn verklaringen, waardoor de voorzitter van de rechtbank hem moest aansporen tot spreken. Beelden van Roberto G. tijdens de reconstructie in de garage van Hilal Makhtout werden ook getoond. Daaruit bleek dat hij tijdens de reconstructie veel spraakzamer was. Het vermoeden bestaat dat hij onder druk is gezet om tijdens zijn getuigenis niet te veel te onthullen.

Hilal Makhtout werd op 9 maart 2019 ontvoerd vanuit zijn woning in Limburg. De dertiger werd gemarteld tot hij op 12 maart overleed in de kruipruimte van een vakantiehuis in Forzée. De aanleiding voor deze gruweldaad zou de verdwijning van een hoeveelheid cocaïne en geld zijn.

Lees ook: België: 13 verdachten terecht voor martelmoord op Hilal Makhtout

In totaal staan dertien personen terecht voor bendevorming en marteling met de dood tot gevolg zonder de intentie te hebben om te doden.

Bladna.nl