Zoeken

Dodelijke vechtpartij in Anderlecht: Marokkaanse slager veroordeeld

10 februari 2024 - 16:00 - Wereld

©

Rachid El Baydi, een man van Marokkaanse afkomst, is in België tot een gevangenisstraf van 16 jaar veroordeeld voor het doodsteken van zijn collega Ismail Uriadde op 7 mei 2022, in een slagerij bij de slachthuizen van Anderlecht.

De mannen kregen een heftige ruzie die werd vastgelegd door bewakingscamera’s. De ruzie escaleerde in een gevecht, waarbij El Baydi naar een mes van 18 centimeter greep en Ismail Uriadde in de buik stak. Kort na het dodelijk incident werd El Baydi aangehouden op de parkeerplaats van de slagerij.

Lees ook: Marokkaan in halal-slagerij in Den Haag vermoord

Uit onderzoek bleek dat El Baydi werd gedreven door jaloezie jegens Uriadde, die nieuw in het team was maar zich al gedroeg als een leider door bevelen te geven, terwijl El Baydi daar al zes jaar werkte. Deze spanning droeg bij aan de escalatie van de ruzie die leidde tot de moord, volgens de rechter.

Lees ook: Londen: aanval met mes in halal slagerij

De rechtbank omschreef de daad als "uitermate ernstig", wijzend op de brutaliteit van de steekwond die El Baydi toebracht met het vleesmes. De rechtbank erkende wel drie verzachtende omstandigheden: El Baydi had geen eerdere strafblad, hij hield zich aan de voorwaarden van zijn huisarrest met een elektronische enkelband en zijn succesvolle professionele integratie. Ondanks het verzoek van de openbare aanklager om El Baydi onmiddellijk in hechtenis te nemen om het risico op vlucht naar Marokko te vermijden, wees de rechtbank dit af, daarbij verwijzend naar El Baydi’s naleving van de voorwaarden van zijn voorlopige hechtenis.

Bladna.nl