Zoeken

Marokkanen niet welkom op woningmarkt Amersfoort

29 januari 2021 - 11:20 - Wereld

©

Uit onderzoek van de gemeente Amersfoort blijkt dat verhuurders en makelaars particuliere woningen soms niet willen verhuren aan mensen met een Marokkaanse, Poolse of Indiase achtergrond. "Ik laat geen Marokkanen meer toe", zei één van de deelnemers aan het onderzoek. Een andere participant zegt dat slechte ervaringen de oorzaak zijn van het discrimineren van mensen. "Marokkanen betalen hun huur vaak niet. Soms moeten de goeden dan maar lijden onder de slechten."

De gemeente voerde voor het onderzoek gesprekken met makelaars, brancheorganisaties en de Woonbond. Daaruit blijkt nu dat er in sommige gevallen onderscheid wordt gemaakt op basis van etniciteit bij het verhuren van een woning. Een makelaar gaf ook aan rekening te houden met het verzoek van verhuurders om een huis alleen te verhuren aan autochtone Nederlanders. "Als ik dat niet doe, gaat de verhuurder naar een andere makelaar, die er wel op ingaat."

Het onderzoek toont niet aan hoe groot het probleem van discriminatie op de Amersfoortse huurmarkt is, maar uit andere onderzoeken blijkt dit in ieder geval ook een landelijk probleem te zijn. In 2019 bleek bijna 90% van de makelaars in Utrecht gehoor te geven aan een discriminerend verzoek van een verhuurder en uit een landelijk onderzoek van de Groene Amsterdammer bleek dat een kandidaat met een Nederlandse achternaam, 28% vaker werd uitgenodigd om naar een huis te komen kijken dan iemand met een Marokkaanse achternaam, schrijft de Gelderlander.

Het onderzoek naar discriminatie op de huurmarkt in Amersfoort kwam er na een motie van DENK uit 2018. Fractieleider Tahsin Bulbul vindt de resultaten van het onderzoek teleurstellend en onacceptabel. "Op basis van eerdere onderzoeken ben ik niet verrast. Bij de kinderopvangtoeslagen-affaire bleek al dat de overheid etnisch profileert, maar we zien nu dat een aantal makelaars dit ook doet op de woningmarkt. Dat is verboden en ook heel triest. De woningmarkt in Amersfoort is al volledig verstopt en met een etnische achtergrond is het dus nog moeilijker om een huis te vinden."

Bladna.nl