Zoeken

Crisis in Rode Zee meevaller voor Marokkaanse havens

23 mei 2024 - 08:00 - Economie

©

De aanvallen van de Houthi-rebellen in de Rode Zee verstoren het wereldwijd scheepvaartverkeer ernstig. Europese industriëlen wijken daarom uit naar de havens van de Middellandse Zee, met name Casablanca en Tanger Med in Marokko.

Beide havens profiteren van deze crisis, meldt de krant Les Inspirations Éco op basis van de World Container Index (WCI) van Drewry. Maritieme professionals bevestigen dat de crisis gunstig is voor Marokko. "Het risico op congestie in de havens is er zeker, maar vooralsnog hebben de Marokkaanse havens de situatie onder controle en kunnen ze de toestroom van schepen aan", aldus Aziz Mantrach, vicevoorzitter van de Marokkaanse Exporteursvereniging (ASMEX) en voorzitter van de logistieke commissie van de vereniging. "De concurrentiepositie en de kwaliteit van de prestaties blijven een troef."

Lees ook: Uit Marokko vertrokken schip aangevallen in Golf van Aden

Een andere factor is de stijgende prijs van containers. "Vandaag de dag zijn de prijzen opnieuw gestegen. Volgens onze informatie zou de prijs van een 40-voet container nu 6000 dollar zijn en die van een 20-voet container 3000 dollar", meldt de World Container Index (WCI) van Drewry.

Expert Najib Cherfaoui is ervan overtuigd dat Marokko andere aantrekkelijke alternatieven kan bieden. Hij noemt als voorbeeld de haven van Dakhla, waar grote rederijen interesse in hebben.

Lees ook: Rode Zee-crisis: Marokko in sterke positie dankzij Tanger Med?

De toenemende vraag is de oorzaak van de verwachte prijsstijging. Er is ook een tekort aan lege containers. "Om deze aanhoudende crisis op te lossen, hebben de rederijen onlangs schepen met een grotere capaciteit ingezet om aan de vraag te kunnen voldoen", aldus de World Container Index (WCI) van Drewry. De crisis in de Rode Zee heeft een negatieve impact op de internationale maritieme economie, met hogere vrachttarieven en maritieme verzekeringskosten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team