Zoeken

Corruptie: ‘witwasmarkt’ springlevend in Tanger

30 april 2021 - 18:20 - Marokko

©

De markt van het witwassen van geld uit corruptie is springlevend in Tanger. Heuse netwerken bestaande uit autoriteiten, ambtenaren en bedrijfsleiders, opereren in alle discretie via bedrijven met geleende namen om te profiteren van retro-commissies die vermomd worden als betaling voor diensten.

Ondernemingen die legaal zijn opgericht, maar geregistreerd worden op naam van familieleden van bepaalde ambtenaren of functionarissen, sluiten fictieve contracten af met ondernemingen die hen vervolgens corrumperen. Dit werd onthuld door het dagblad Assabah, dat beweert in Tanger een netwerk van bedrijven te hebben ontdekt die gespecialiseerd zijn in het witwassen van geld en corruptie. Volgens de krant is één van de bedrijven die bij de frauduleuze activiteiten betrokken is, eigendom van een gekozen ambtenaar in de regio.

Volgens de krant heeft het bedrijf in kwestie, dat de naam draagt van een familielid van de gekozen ambtenaar, een contract in de wacht gesleept voor een technische studie van een gebouw, voor een bedrag van 200.000 dirham. Dit gebouw was echter al gebouwd en kon binnen enkele dagen operationeel zijn. "Dit maakt de studie, die logischerwijs vóór de aanvang van de werkzaamheden had moeten worden uitgevoerd, ongeldig en van geen waarde", aldus Assabah.

Dezelfde onderneming werd ook nog verschillende andere dubieuze contracten in de sector openbare werken gegund. Het bedrijf heeft geprofiteerd van verschillende administratieve faciliteiten om alle noodzakelijke vergunningen voor de realisatie van zijn projecten te verkrijgen, terwijl andere investeerders moeite hebben om de vereiste documenten te verwerven, aldus de krant.

Assabah onthult dat deze praktijken toenemen en dat verschillende ambtenaren van de administratie belast met de afgifte van vergunningen en diverse toelatingen, hiervan misbruik maken om projectleiders te koppelen met bepaalde ondernemingen voor de uitvoering van werken in ruil voor de nodige documenten. Deze vaak fictieve contracten worden gesloten op elektriciteitswerken, schilderwerk en de ontwikkeling van woonprojecten en betreffen bedragen die veel hoger liggen dan de marktprijs, waarbij het verschil als smeergeld wordt geïnd, waarschuwt het dagblad.

In Marokko holt de plaag van de corruptie het BBP uit met 2% of meer dan 23 miljard dirham. De bedrijfsleiders van hun kant hekelen een verlies van 0,2% van hun omzet.

Bladna.nl