Zoeken

Coronavirus: Marokko vraagt lening aan bij de Wereldbank

5 november 2020 - 19:40 - Economie

©

Vanwege de schade die Marokko heeft geleden door de uitbraak van het coronavirus heeft het koninkrijk een lening van 400 miljoen dollar aangevraagd bij de Wereldbank. Het gaat om een "lening met terugwerkende kracht".

Het verzoek van Marokko is in overeenstemming met het programma van de Wereldbank om ontwikkelingslanden te helpen met het opvangen van de economische en sociale gevolgen van de Covid-19-crisis. "Dit Wereldbankprogramma financiert verschillende gezondheids-, sociale en economische uitgaven. Het is niet de Wereldbank die kiest welke programma’s ze financieren, maar de instelling sluit zich aan bij programma’s die door staten worden gelanceerd en ondersteunt deze programma’s", zegt een bron die bekend is met de kwestie tegen Médias24.

Dezelfde bron zegt dat Marokko de lening onder andere in wil zetten voor operaties die worden uitgevoerd om kwetsbare bevolkingsgroepen te helpen, zoals Operatie Tadamon die is gericht op informele bevolkingsgroepen. Het koninkrijk zal ook gedeeltelijk de uitgaven financieren die zijn gemaakt bij het overmaken van geld, uitgevoerd tussen april en juli, ten gunste van een deel van de bevolking. Evenzo wordt de lening aangewend om het Tayssir-programma en het project ter uitbreiding van de sociale bescherming verder te financieren.

"Dit is een heel bijzondere operatie die Marokko samen met de Wereldbank opzet. Omdat het een lening met terugwerkende kracht is, waarmee de reeds door de overheid gemaakte kosten worden gefinancierd. (…) Over het project wordt nog onderhandeld. De besprekingen met de Wereldbank eindigen volgende week. Pas dan zullen we weten of het project zal slagen of niet. Ook als de Wereldbank het project goedkeurt, kan Marokko alsnog besluiten om geen gebruik te maken van dit financieringsmechanisme. Alles hangt af van de voorwaarden die de Wereldbank stel.", legt dezelfde bron uit.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team