29 november 2020 - 12:20 - Economie
Banken zullen steeds minder geld lenen aan Marokkaanse huishoudens. Na de observatie van een duidelijke temporisatie in het aflossingspercentage, verscherpen ze de voorwaarden voor kredietverlening.
De banken merkten in juli op dat er mobiliteit kwam na de versoepeling van de maatregelen en de geleidelijke hervatting van de activiteiten. Maar in augustus nam deze toename weer af omwille van het hoge aantal besmettingen. Zo is de vraag van huishoudens de afgelopen maanden gedaald, omdat huishoudens gedwongen zijn om hun budget beter na te leven en zich te beperken tot noodzakelijke uitgaven. Ze voelen ook de behoefte om te sparen om eventuele problemen in een onzekere toekomst het hoofd te bieden, meldt La Vie éco.
Banken vrezen ook de toename van het aantal wanbetalingen en verstrekken daarom geen leningen meer aan klanten met een zogenaamd laag profiel. Ze observeren een duidelijk zichtbare verslechtering van de financiële situatie van kredietnemers en een stijging met ongeveer 15,5% in augustus, van leningen met een hoog risico op wanbetaling. Volgens sommige professionals zullen deze aantallen verder stijgen aan het einde van dit jaar, zonder zicht op enige verbetering in 2021.
Om nadelige gevolgen te beperken, zullen bankinstellingen nieuwe aanvragen van geval tot geval te bekijken. Ze gaan ook de leningen van klanten in moeilijkheden opnieuw profileren en een uitstelperiode geven aan degenen die hun werk verloren hebben, om zo juridische stappen en de daarmee gepaard gaande kosten te vermijden.
Hoewel ze schuldenaars met een hoog risicoprofiel willen vermijden, hopen banken andere profielen aan te blijven trekken. Bovendien hebben ze besloten om tot 107% van het onroerend goed te financieren dat met een lening wordt aangekocht, inclusief de notaris, registratie-, renovatie- of zelfs inrichtingskosten, concludeert het tijdschrift.
Emirates biedt Marokkanen baan in Dubai
Succes Saad Lamjarred "zorgt voor angst" in Egypte
Levensgevaarlijke brug in Nador
Marokkaanse cultfrisdrank ’La Cigogne’ maakt comeback
Bouw voetgangersbruggen over Bouregreg rivier
Advocaat vlucht naar buitenland na diefstal Rolex in Marokko
Emirates biedt Marokkanen baan in Dubai
Royal Air Maroc: 25 miljard dollar voor nieuwe vliegtuigen
Marokkanen vieren einde visserijakkoorden met Europa
CO2-belasting: Marokko in wurggreep Europese Unie?
Turks cosmeticamerk verovert Marokko
Spaans bedrijf wint megacontract in Marokko
Nieuwe belastingregels zorgen voor onrust op Marokkaanse huizenmarkt
Marokkaanse consument betaalt prijs voor hoge brandstofwinsten