Zoeken

Controverse rond ’intelligente’ begraafplaats in Casablanca

25 december 2023 - 20:00 - Marokko

©

In de regio Casablanca zou binnenkort de eerste ’intelligente en beveiligde’ begraafplaats kunnen verschijnen. De buitensporige kosten van het project zorgen echter voor controverse.

Een consortium van lokale overheden, die de Rahma-begraafplaats bij Dar Bouazza nabij Casablanca beheren, heeft aangekondigd dat er een overeenkomst is getekend voor de realisatie van de "eerste intelligente en beveiligde" begraafplaats in de regio, meldt al3omk. Dit project, geschat op meer dan 37 miljoen dirham, omvat de installatie van bewakingscamera’s en verlichte wegwijzers, evenals de aanschaf van zes elektrische voertuigen bedoeld om de verplaatsingen van bezoekers te vergemakkelijken.

Lees ook: Marokko: het netelige probleem van begraafplaatsen

Het initiatief, waaraan instanties zoals de ontwikkelingsmaatschappij van Nouaceur, de prefectuur van Nouaceur en het ministerie van Binnenlandse Zaken deelnemen, is gericht op het bevorderen van innovatie en digitalisering om de veiligheid en de ervaring van de gebruikers te verbeteren. Het streeft er ook naar om de toegankelijkheid en diensten binnen de begraafplaatsen, die als essentiële openbare ruimtes worden beschouwd, te versterken.

Het project is echter onderwerp van discussie. "Lokale waarnemers en burgerverenigingen in de provincie Nouaceur beschouwen dit project als ’verdacht’ omdat het toegewezen bedrag buitensporig wordt geacht", schrijft het medium.

Lees ook: Verticale graven als oplossing voor overvolle begraafplaatsen in Marokko

De financiering van het project zal worden gedeeld tussen de Algemene Directie van Lokale Collectiviteiten, die voor bijna 17 miljoen dirham zal bijdragen, en de groep "Tacharok", die meer dan 20 miljoen dirham zal vrijmaken. De ontwikkelingsmaatschappij van Nouaceur zal de begraafplaats beheren, inclusief ontvangst, cameratoezicht en het beheer van de elektrische voertuigen, voor een periode van drie jaar na het einde van de werken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team