Zoeken

Verticale graven als oplossing voor overvolle begraafplaatsen in Marokko

8 juli 2021 - 17:40 - Marokko

©

Marokko kampt met overvolle begraafplaatsen in Casablanca en andere grote steden. Tijdens de mondelinge vragensessie van afgelopen maandag in de Kamer, stelde minister Ahmed Taoufiq van Habous en Islamitische Zaken, de aanleg van verticale graven voor als oplossing voor dit probleem.

De Partij voor Authenticiteit en Moderniteit (PAM) heeft de minister van Habous en Islamitische Zaken vragen gesteld over de verzadiging van begraafplaatsen in de grote steden van het koninkrijk, meldt Al Ahdath Al Maghribia. Minister Ahmed Taoufiq antwoordde tijdens het vragenuurtje in de Kamer dat de ontwikkeling en de organisatie van begraafplaatsen, niet onder de bevoegdheid van zijn departement vallen, maar onder die van de gemeenten. Zijn afdeling is bevoegd voor het behoud van de sacraliteit van graven na de begrafenis.

In het verleden heeft het ministerie van Habous, bij wijze van uitzondering, nieuwe begraafplaatsen aangelegd. In totaal werd tussen 2008 en 2018, 33 hectare grond gereserveerd voor nieuwe begraafplaatsen. Volgens de minister houden de problemen die de sector teisteren, verband met een juridisch vacuüm. Hij zei ook dat het tekort aan begraafplaatsen elk jaar op 80 à 100 hectare wordt geraamd.

Om dit probleem op te lossen, raadt Ahmed Taoufiq de aanleg van verticale graven aan. Een voorstel dat niet kan rekenen op de goedkeuring van Marokkanen. Van hun kant zijn de PAM-Kamerleden vragende partij voor een "Fatwa", die de heropening toestaat van begraafplaatsen die al minstens 40 jaar gesloten zijn, voor het begraven van nieuwe overledenen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team