Zoeken

Marokko: het netelige probleem van begraafplaatsen

12 december 2023 - 21:00 - Marokko

©

In Marokko neemt de crisis rond de beschikbare ruimte voor begraafplaatsen toe. Ahmed Toufiq, de minister van Habous en Islamitische Zaken, besprak de situatie maandag in het parlement.

Volgens de minister heeft het koninkrijk jaarlijks honderd hectare nodig voor zijn begraafplaatsen, met Casablanca als grootste vraagpost, dat alleen al 6 tot 7 hectare nodig heeft. Toufiq benadrukte het groot gebrek aan beschikbare waqf-terreinen en wees erop dat het beheer van deze ruimtes niet direct tot de verantwoordelijkheden van zijn departement behoort.

Lees ook: Moslims voelen "verdriet en schaamte" wanneer zij hun doden op katholieke begraafplaatsen begraven

De kwestie werd aangekaart door Ahmed Brija, parlementslid van de partij Authenticiteit en Moderniteit en vice-burgemeester van Casablanca. Hij beschreef de situatie op de Al Ghofrane-begraafplaats als "catastrofaal". Brija benadrukte dat de stad, met ongeveer 70 sterfgevallen per dag, beperkt is in haar capaciteit om vastgoed te verwerven of te mobiliseren om deze noodsituatie het hoofd te bieden.

Lees ook: Nieuwe fatwa: begraven moslims op niet islamitische begraafplaatsen mag

Minister Ahmed Toufiq gaf aan dat zijn ministerie voornamelijk ingrijpt wanneer begraafplaatsen niet meer gebruikt kunnen worden voor nieuwe begravingen. Hij erkende echter dat, hoewel de begraafplaatsen van Casablanca nog operationeel zijn, er in de afgelopen jaren een uitzonderlijke bijdrage van 400 hectare is geleverd. De problematiek beperkt zich niet tot Casablanca; ook andere parlementsleden hebben hun zorgen geuit over de verslechterende staat van begraafplaatsen in Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team