Zoeken

Controverse over in Marokko opgenomen Algerijnse film

16 september 2022 - 12:00 - Cultuur

©

De opnames van de nieuwe film "Citoyen d’honneur" (ereburger) in Marokko hebben in Algerije tot een felle controverse geleid.

De film "Citoy d’honneur" met de Frans-Algerijnse acteur Kad Merad, die naast Fatsah Bouyahmed een Algerijnse schrijver speelt, is op woensdag 14 september 2022 in première gegaan in de bioscopen. In de film wordt het verhaal verteld van Samir Amin, een succesvolle Algerijnse schrijver en Nobelprijswinnaar voor literatuur die in Frankrijk woonde.

Lees ook: Minderjarige Marokkaanse migrant speelt hoofdrol in Spaanse korte film

"Het is gevaarlijk voor hem om terug te keren naar Algerije. De plaatselijke autoriteiten willen hem de titel ’ereburger’ geven. Maar wat er na zijn aankomst gebeurt is anders en verre van wat de Nobelprijswinnaar had durven vermoeden. Door bureaucratische en politieke druk wordt de stemming zwaar aangetast. Gevangen door de autoriteiten is de schrijver verontwaardigd over het gedrag van een bevolking die van alle kanten wordt gemanipuleerd," luidt de synopsis.

Lees ook: Marokkaan Youssef Kerkour speelt hoofdrol in Significant Other

Citoyen d’honneur is een remake van de gelijknamige Argentijnse film uit 2016 van Mariano Cohn en Gastón Duprat. De opnames zijn volledig in Marokko gemaakt, wat de Algerijnse autoriteiten niet beviel. Volgens hen was het een "schaamteloze samenzwering van Marokko om het imago van Algerije in de wereld verder te denigreren en te beschadigen door middel van kunst en film". Er ontstond veel kritiek op het internet. Ook de Algerijnse regisseur Mohamed Hamidi werd fel bekritiseerd voor de keuze van Marokko als filmlocatie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team