Zoeken

Ex-consul van Italië in Marokko in Congo doodgeschoten

23 februari 2021 - 20:39 - Wereld

©

Tijdens een reis met een konvooi van het Wereldvoedselprogramma (WFP) in het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC), werd Luca Attanasio, voormalige Italiaans consul in Casablanca en huidige Italiaanse ambassadeur in Kinshasa, doodgeschoten in de buurt van Goma tijdens een gewapende aanval. Hij was 43 jaar oud.

Volgens Congolese functionarissen is de Italiaanse ambassadeur in Noord-Kivu in een hinderlaag gelokt door rebellen van de Democratische Strijdkrachten voor de Bevrijding van Rwanda (FDLR), tijdens een humanitair konvooi van de VN. Hij werd ernstig gewond opgenomen in een ziekenhuis in Monusco, maar heeft het niet overleefd. Zijn lijfwacht, een Italiaanse soldaat, Vittorio Lacovacci, en hun chauffeur kwamen ook om.

Luca Attanasio was getrouwd met de Marokkaanse Zakia Seddiki, oprichtster en voorzitster van een ngo die zich inzet voor jonge moeders en hun kinderen in Afrika. De diplomaat was van 2010 tot 2013 de Italiaanse consul in Casablanca. Marokko rouwt om een "diplomaat met een groot hart. Luca Attanasio, voormalig Italiaans consul-generaal in Casablanca en Italiaans ambassadeur in de DRC, is vertrokken... slachtoffer van een aanval op een WFP-konvooi nabij Goma. Hij zal herinnerd worden om zijn vriendelijkheid, eenvoud en levensvreugde!", schrijft modeontwerpster Mariam Fadlouallah.

Luca Attanasio was sinds 2017 in de DRC en genoot van een enorme bekendheid in de diplomatieke wereld, vooral in Afrika, waar hij het grootste deel van zijn internationale carrière heeft doorgebracht. De Italiaanse diplomaat laat een vrouw en drie kinderen achter.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team