Zoeken

Chinese gigant BYD ziet af van bouw batterijfabriek in Tanger

2 april 2024 - 14:00 - Economie

©

De Chinese multinational BYD, ’s werelds grootste producent van elektrische voertuigen, heeft zijn plannen voor een batterijfabriek in Tanger Tech geannuleerd. De reden is de te lage verkoopcijfers van elektrische bussen in Marokko.

BYD klaagt over de trage overstap van openbare vervoersbedrijven naar elektrische bussen. Tot nu toe is alleen ALSA Maroc, de Marokkaanse dochteronderneming van de Spaanse groep ALSA, overgegaan op elektrische bussen. Dit geringe enthousiasme is voor BYD onvoldoende om een batterijfabriek in Tanger Tech te bouwen.

Lees ook: Elektrische bussen: gemiste kans voor Marokko?

In december 2017 tekende BYD Auto Industry CEO Wang Chuanfu in Casablanca, in de aanwezigheid van Koning Mohammed VI, een overeenkomst voor de bouw van fabrieken in Marokko, in samenwerking met de Marokkaanse zakenman Mehdi Laraki. Het project omvatte de bouw van een fabriek voor batterijen voor elektrische auto’s, een fabriek voor elektrische bussen en vrachtwagens en een fabriek voor elektrische monorailwagens op een terrein van 50 hectare, waarvan 30 bebouwd. Het project zou 2500 directe banen creëren en bijdragen aan de versterking van de betrekkingen tussen China en Afrika.

In afwachting van de realisatie van het project heeft BYD een partnerschapsovereenkomst getekend met de grootste Marokkaanse autodistributeur, Autonejma Mercedes-Benz Maroc, voor de verkoop van zijn elektrische voertuigen in Marokko.

Ondertussen heeft de Marokkaanse premier Aziz Akhannouch vrijdag in Rabat een investeringsakkoord van ongeveer 300 miljoen euro getekend met de Chinese groep BTR New Material voor de bouw van een fabriek voor de productie van kathodes, een essentieel onderdeel van batterijen voor elektrische voertuigen. Deze fabriek met een capaciteit van 50.000 ton per jaar, zal worden gebouwd in Tanger Tech op een oppervlakte van 15 hectare. De ingebruikname is gepland voor september 2026 in een eerste fase met een productie van 25.000 ton per jaar.

Lees ook: Chinese gigant investeert 5 miljard dirham in batterijfabriek in Tanger

Deze investering in de elektrische mobiliteitssector "staat niet op zich", aldus Mohcine Jazouli, de minister van Investeringen. Hij benadrukte dat het de eerste is in een reeks van grote projecten die in de nabije toekomst zullen worden gelanceerd om Marokko te positioneren als een aantrekkelijke hub voor de batterij-industrie voor elektrische voertuigen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team