3 april 2022 - 09:00 - Wereld
Een Marokkaanse vrouw die zonder contract als hulp in de huishouding in Ceuta werkte, is in 2019 vrijgesproken nadat haar werkgever haar valselijk had beschuldigd van het stelen van juwelen ter waarde van 60.000 euro. Ze eiste gerechtigheid voor deze valse beschuldiging. Drie jaar later wijst de rechtbank haar zaak echter af omdat het moeilijk zou zijn haar onschuld te bewijzen.
De vrouw werd ervan beschuldigd juwelen (broches, horloges en halskettingen) ter waarde van bijna 60.000 euro van haar werkgever te hebben gestolen. Volgens El Faro de Ceuta werd zij in 2018 door de nationale politie gearresteerd, vastgehouden en in 2019 vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Zij werd een jaar lang van haar vrijheid beroofd en als een dief bestempeld en wist niet bij wie zij moest aankloppen om gerechtigheid te krijgen.
Lees ook: Fatima uit Enschede kwam onterecht als dief in beeld
Het openbaar ministerie eiste een gevangenisstraf van twee jaar en een boete voor de waarde van de gestolen voorwerpen. De rechtbank heeft dit verzoek echter niet ingewilligd met het argument dat er onvoldoende bewijs was (geen getuigen, geen vingerafdrukken) en dat de aanklacht gebaseerd was op "vermoedens en veronderstellingen" en vol zat met "tegenstrijdigheden, ongerijmdheden en onlogische verklaringen".
Van haar kant heeft de jonge Marokkaanse altijd haar onschuld geclaimd. Tijdens het proces stelde ze dat ze niet op de hoogte was geweest van de aanwezigheid van een kluis in het huis van haar werkgevers. Bovendien was zij beschuldigd nadat zij aangifte had gedaan tegen haar werkgever omdat hij weigerde haar een werkcontract te geven. Na haar vrijspraak deed zij aangifte tegen haar werkgever wegens valse beschuldigingen en schade aan haar imago.
Lees ook: Antwerpse Soukaina onterecht beschuldigd van diefstal op televisie
In een vonnis van februari 2022 heeft de rechter de zaak verworpen omdat niet kon worden bewezen dat de door de werkgever ingediende klacht met betrekking tot de persoon "vals" was. De Directie Arbeid en Sociale Zekerheid had de werkgever al in maart 2020 een boete van 20.000 euro opgelegd omdat hij de Marokkaanse vrouw zonder contract in dienst had genomen en niet bij de sociale zekerheid had ingeschreven.
H&M goes Marrakech in nieuwe collectie
Megaproject gaspijpleiding Marokko-Nigeria start in Dakhla
Marokkanen in opstand tegen zomertijd
Marokko: 430 km aan HSL-lijnen in 5 jaar
Racisme in België live op televisie onthuld
Ongelooflijke comeback: Marokko Afrikaans kampioen zaalvoetbal!
H&M goes Marrakech in nieuwe collectie
Racisme in België live op televisie onthuld
Chaos met pelgrimsvluchten in Saoedi-Arabië: Marokko komt met oplossing
Gasleiding Nigeria-Marokko: VS wil meedoen!
Ryanair in Marokko: droom wordt nachtmerrie
Klaas opgelicht door grote liefde, 85.000 euro verdwenen in Marokko
Marokko redt Spanje van totale black-out na massale stroomuitval
Spaans dorp daagt Chefchaouen uit