Zoeken

Marokkaan zit onterecht vier jaar in de gevangenis

6 mei 2021 - 15:00 - Marokko

©

In Essaouira is een gerechtelijke dwaling aan het licht gekomen waardoor Rachid M. vier jaar onterecht in de gevangenis heeft gezeten. In eerste instantie was hij veroordeeld tot een celstraf van 30 jaar voor een moord die hij niet heeft gepleegd. Nadat M. in hoger beroep was gegaan is de straf omgezet in een gevangenisstraf van 20 jaar. Zijn onschuld werd bewezen door een schuldbekentenis van de echte dader.

Rachid M. is met onmiddellijke ingang vrijgelaten nadat hij vier jaar onterecht opgesloten heeft gezeten. De werkelijke dader, een jonge man van 18 jaar oud, heeft uit schuldgevoel alsnog een bekentenis afgelegd waardoor aan het licht kwam dat de politie van Essaouira vier jaar geleden de verkeerde verdachte heeft gearresteerd, meldt het dagblad Assabah. De dader die zichzelf heeft gemeld bij de politie wordt door de onderzoeksrechter in Safi vervolgd wegens doodslag.

Volgens de bekentenis van de 18-jarige dader waren hij, Rachid M. en het slachtoffer alle drie aanwezig op een huwelijksfeest in Ahl Jemaa Douar. Er werd volop alcohol gedronken op de feestelijke avond in september 2016. Nadat de dader zijn roes uit had geslapen bij een feesttent, vroeg het slachtoffer hem of hij met haar mee wilde gaan om een fles cognac (Mahia) te gaan halen.

Vervolgens bood het slachtoffer de dader aan om seks met haar te hebben voor 200 dirham. Hij weigerde haar te betalen en begon haar te bedreigen met een mes. De dader nam het slachtoffer mee naar een verlaten huis waar hij haar probeerde te misbruiken. Toen het slachtoffer probeerde om hem het mes afhandig te maken zou de dader haar hebben neergestoken. Het mes heeft de dader achtergelaten in een put in de buurt van zijn huis.

Bladna.nl