Zoeken

Moeilijk moment voor Canadese premier Justin Trudeau tijdens bezoek aan moskee

22 oktober 2023 - 19:05 - Wereld

©

De Canadese premier Justin Trudeau werd uitgejouwd tijdens een bezoek aan de moskee van Toronto vanwege zijn standpunt over de oorlog tussen de Palestijnse islamistische beweging Hamas en Israël. Canada beschouwt Hamas als een terroristische organisatie.

De sfeer was gespannen bij de International Muslims Organization of Toronto afgelopen vrijdag. Kort na zijn aankomst richtte de Canadese premier zich tot de tientallen aanwezigen, hen bedankend dat ze hem hadden toegestaan "in deze moeilijke tijden aan hun zijde te bidden", meldt The Daily. Het kantoor van Justin Trudeau meldt dat hij "zijn steun wilde tonen aan de moslimgemeenschap, getroffen door de vreselijke gebeurtenissen in het Midden-Oosten". Maar de premier werd tot zijn verrassing uitgejouwd door een deel van het publiek. In een video hoort men moskeegangers "schande over u" roepen en vragen dat hem de stilte wordt opgelegd.

Lees ook: Geen excuses na steun aan Palestina: Anwar El Ghazi verlaat Bundesliga

Canadese liberale parlementsleden hebben zich aangesloten bij de oproepen van de moslimgemeenschap in Canada voor een staakt-het-vuren in de regio, meldt The Toronto Sun. De belangrijkste Joodse groepen in Canada eisen tevens dat Justin Trudeau terugkomt op een eerdere opmerking waarin hij Israël verantwoordelijk hield voor de aanval op een ziekenhuis in Gaza.

Lees ook: "Hamas Tacos": halal restaurant ontsnapt nipt aan sluiting

In een brief aan de premier deelt het liberale parlementslid voor de regio Toronto, Salma Zahid, die de parlementaire vriendschapsgroep Canada-Palestina voorzit, de verzoeken van 33 parlementsleden. Deze volksvertegenwoordigers roepen Canada op zich aan te sluiten bij de oproep tot een onmiddellijk staakt-het-vuren, het faciliteren van de opening van een humanitaire corridor en het verdedigen van internationaal recht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team