3 december 2024 - 23:50 - Marokko
Het Marokkaanse parlement gaat strenger optreden tegen politici die spijbelen. In de vergaderzaal zijn nieuwe camera’s geïnstalleerd om de aanwezigheid van parlementsleden te controleren.
Rachid Talbi Alami, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, heeft de strijd tegen ongerechtvaardigde afwezigheid tot prioriteit gemaakt. Hij en zijn collega’s hebben daarom hightech camera’s laten installeren om spijbelaars op te sporen, meldt Assabah. De camera’s moeten ook fraude voorkomen, zodat politici niet langer de magnetische kaarten van afwezige collega’s kunnen gebruiken om hun afwezigheid te verdoezelen tijdens stemmingen over wetsvoorstellen.
Lees ook: Rabat betaalt salarissen aan overleden ambtenaren
Voorheen werden de namen van afwezige politici aan het begin van elke vergadering voorgelezen. Deze maatregel had wel enig effect, maar sommige parlementsleden waren er niet blij mee. Tijdens een vergadering met de voorzitters van de politieke partijen uitte Talbi Alami zijn ongenoegen over de reacties van sommige politici. Hij benadrukte dat de maatregel "in overeenstemming is met de regels voor parlementair werk".
Volgens Talbi Alami is cameratoezicht ook een effectieve manier om "immorele" praktijken zoals het vervalsen van presentielijsten tegen te gaan. Om zijn punt te bewijzen, "daagde Rachid Talbi Alami iedereen die het tegendeel beweert uit om te bewijzen dat de 301 parlementsleden die als ’afwezig’ geregistreerd stonden tijdens de laatste stemming over het wetsvoorstel inzake de filmindustrie, daadwerkelijk ’aanwezig’ waren". In werkelijkheid "toont de uitslag van deze stemming aan dat slechts de stemmen van 94 parlementsleden, van zowel de meerderheid als de oppositie, zijn geregistreerd."
Lees ook: Marokko: Kamerleden hekelen afwezigheid ministers
Sommige fractievoorzitters hebben het parlement gevraagd om "streng" op te treden door de salaris in te houden van afwezige politici.
Vraag en aanbod uit balans op Marokkaanse huizenmarkt
Algerije verrast door vlucht naar Laayoune toe te staan
Van Dubai naar Marokko: rapper Maes opgepakt
Marokkaanse peuter doodgestoken in park in Duitsland
Marokkaans fiscus onderzoekt verdachte vastgoeddeals
Verdovingsmiddel verdacht na overlijden zwangere vrouwen Casablanca
Marokkaans fiscus onderzoekt verdachte vastgoeddeals
Verdovingsmiddel verdacht na overlijden zwangere vrouwen Casablanca
Marokko investeert in plattelandstoerisme
Spanningen tussen EU en Marokko over luchtruim Sahara
Regering onteigent grond in Tanger
Orka’s vallen opnieuw Marokkaanse vissersboot aan
Nieuwe club zegt "nee" tegen Hakim Ziyech
Marokkaanse Bissara soep, dé trend van 2025