Zoeken

Cafés en restaurants in Rabat staken tegen nieuwe belastingen

14 mei 2023 - 20:30 - Economie

©

Vanwege de verhoging van de belastingen op frisdranken en de aanmaning van het stadsbestuur van Rabat om belastingen te betalen voor het gebruik van de openbare ruimte, zijn de eigenaars van cafés en restaurants in de Marokkaanse hoofdstad van plan 72 uur te staken.

Nieuwe spanningen tussen het stadsbestuur van Rabat en de eigenaars van cafés en restaurants. De reden hiervoor is het besluit van het stadsbestuur om de belasting op dranken te verhogen met 50/70 dirham, de domaniale heffingen die oplopen tot 525 dirham per vierkante meter en die elke drie maanden moeten worden betaald, maar ook vanwege de oproep aan de eigenaars van cafés en restaurants om belastingen te betalen voor het gebruik van de openbare ruimte. In geval van niet-betaling van de belastingen, zullen de bevoegde autoriteiten overgaan tot de inbeslagname van hun goederen, in overeenstemming met de wet.

Lees ook: Cafés en restaurants in Marokko aan rand van faillissement

"Wij hebben het besluit van de Raad met bezorgdheid ontvangen, vooral omdat het onze sector straft, dat nog worstelt om te herstellen na drie opeenvolgende jaren van crisis", zegt een eigenaar van een café in de hoofdstad aan L’Opinion. Hij verklaart dat "zijn café tot 100.000 dirham moet betalen, elke drie maanden. Dat is een exorbitant bedrag dat zijn kassa onherroepelijk zou aantasten, vooral in een context die gekenmerkt wordt door een algemene prijsstijging. Het is een "ondoordachte" beslissing, zegt Noureddine El Harrak, voorzitter van de Federatie van eigenaars van cafés en restaurants van Marokko.

Lees ook: Marokko: 80% restaurants dreigt failliet te gaan

Om zijn argument te ondersteunen wijst El Harrak erop dat de verhoging van de belasting op frisdranken, die een belangrijk deel van de omzet van cafés vertegenwoordigen, de prijzen van deze producten dreigt te verhogen. Daardoor zal de activiteit van de meeste cafés in de stad benadeeld worden. Ze zijn afhankelijk van het zomerseizoen om hun rekeningen in evenwicht te brengen. Tegenover deze situatie hebben de eigenaars van de cafés en restaurants van Rabat besloten binnenkort een staking van 72 uur te starten, waarvan de datum nog niet is vastgesteld. Die "staat nog niet vast en zal deze week onderwerp zijn van overleg tussen professionals", aldus een goed ingelichte bron.

Bladna.nl