Zoeken

Kritiek op reizen Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb

6 september 2022 - 12:20 - Wereld

©

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is deze week voor een werkbezoek in Jakarta in Indonesië. Het is zijn derde verre dienstreis dit jaar en er staat volgende maand ook nog een bezoek gepland aan Argentinië. Meerdere fracties in de gemeenteraad van Rotterdam ergeren zich aan zijn reisgedrag.

Aboutaleb is vrijdag vertrokken naar de jaarlijkse summit in Jakarta, die voorafgaat aan de Urban 20 (U20), een netwerk van grote steden. "Ik begrijp dat hij als beste burgemeester van de wereld overal wordt uitgenodigd, maar we hebben hem hier nodig", zegt fractievoorzitter Bart van Drunen van coalitiepartij Leefbaar Rotterdam in het AD. "Een reis kan nuttig zijn, maar dit is wel erg veel. Hij mist opnieuw vergaderingen."

Lees ook: Aboutaleb is de "beste burgemeester ter wereld"

De burgemeester mist door de reis onder andere de eerste twee vergaderweken na het vakantiereces. "Dit is te gek voor woorden, ik ben er wel klaar mee", zegt Ellen Verkoelen (50Plus). "We zijn de hele zomer bestuurd door loco-burgemeesters en nu is hij er wéér niet. En dat met een nieuwe raad en een nieuw college. Volgens mij is dit het enige waar hij nog zin in heeft. We hadden met hem afgesproken dat hij ons voortaan vooraf zou informeren, maar we worden elke keer verrast."

Ahmed Aboutaleb maakte dit jaar in het kader van de strijd tegen cocaïnehandel al een reis naar Colombia, Panama en Costa Rica. Hij ging in juli ook naar Ho Chi Minhstad in Vietnam, met betrekking tot havenontwikkeling, duurzaamheid en klimaatadaptatie. Van daaruit is hij dan doorgereisd naar Singapore voor de World Cities Summit 2022.

Lees ook: Ahmed Aboutaleb op Expo 2020: "Voelde me thuis in Marokkaans paviljoen"

"We hebben een nieuw college met veel onervaren wethouders", zegt fractievoorzitter Judith Bokhove van GroenLinks. "Die kunnen juist in deze fase zijn ervaring goed gebruiken. Natuurlijk is het goed als hij soms elders in de wereld is om Rotterdam op de kaart te zetten. Maar ik krijg ook wel het gevoel dat Rotterdam langzaam te klein wordt voor zijn ambities."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team