Zoeken

Nederlandse moslims slachtoffers zelfbenoemde "salafistenpolitie"

1 februari 2023 - 19:00 - Wereld

©

In Nederland zorgt een een groep extreme salafisten voor angst en onrust. De AIVD en NCTV waarschuwen voor dit type influencers, die andere moslims bestempelen als ongelovigen en hen aan de schandpaal nagelen.

Nederlandse moslims maken zich volgens een groep extreme salafisten, vaak schuldig aan bijvoorbeeld het luisteren naar muziek, vieren van verjaardagen, ongesluierd de deur uitgaan en werken in een supermarkt waar ook bier wordt verkocht. Volgens een zelfbenoemde salafistenpolitie zijn dit geen moslims. Ook vrome moslims die deze zonden uit de weg gaan worden vaak door hen verketterd. Iedereen die de zaken anders ziet dan hen is een ’dwaallicht’, ’slang’, ’vleesbrug’ of ’simp’, schrijft De Telegraaf.

Lees ook: Marokkaanse riskeert 30 jaar cel voor huwen jihadist

Deze salafistische influencers worden met de dag mondiger en harder. Zo werd een islamitische dansleraar verketterd voor het delen van een video waarin een ongesluierde vrouw voorleest uit de Koran. Veel moslims vinden dit enorm bedreigend. Er ontstaat een diepe breuk tussen salafisten en andere moslims met ruzies binnen gezinnen en geloofsgemeenschappen tot gevolg, maar ook bijvoorbeeld tot doodsbedreigingen. "Kijk, hier looft iemand duizend euro uit voor mijn adres", zegt een moslim die dit meemaakte. "Ja, ik ben ook een paar keer bedreigd omdat ik me uitspreek tegen salafisten. De recherche is nu met de zaak bezig en de AIVD kwam bij me langs. Bang voor die lui ben ik niet. Als ze me doodmaken dan is dat maar zo, dan offer ik me op voor Nederland. Die salafisten maken mensen ziek. Hun gezicht staat altijd boos. In mijn islam zit geen haat, maar in die van hun wel. Uit hen komen de IS’ers voort, de moordenaars, de terroristen."

Lees ook: Marokkaanse riskeert 30 jaar cel voor huwen jihadist

Moslims met wie De Telegraaf sprak zeggen dat het probleem steeds groter wordt. Zo mislukte een poging om een Moslim Omroep op te richten, omdat de initiatiefnemers werden zwartgemaakt. "De scheidslijn loopt zelfs door families heen. Het werkelijke probleem van dit gedachtegoed is dat er nu mensen zeggen: mijn ouders geen moslim. Dat is heel tricky. Je bent mensen aan het opstoken. Ze halen anderen door het slijk om zichzelf daarmee macht te geven. Vooralsnog gaat het zonder geweld. Maar als je anderen tot vijanden bestempelt kun je daarop wachten. Er zijn een paar gasten, die zijn zich aan het oplijnen en er hoeft maar één gek bij te zitten en het gaat fout", vertelde een Nederlandse moslim die ook te maken kreeg met deze inquisitie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team