Zoeken

Burgemeester Rabat in de clinch met minister Binnenlandse Zaken

26 november 2020 - 15:40 - Marokko

©

Minister Abdelouafi Laftit van Binnenlandse Zaken en Mohamed Seddiki, burgemeester van Rabat, leven op gespannen voet met elkaar. De reden voor onenigheid is het feit dat de gemeenteraadsbegroting voor 2021 niet-ontvankelijk is verklaard door het ministerie van Laftit.

Ten eerste werd de begroting afgekeurd door de wali van de regio Rabat-Salé-Kenitra, Mohamed El Yaakoubi, omdat die in strijd zou zijn met de geldende wetten, procedures en regelgeving, meldt Al Massae. Het departement van Laftit kon ook geen goedkeuring geven aan de begroting omdat de presidenten van de arrondissementen van Rabat geen deel hadden genomen aan de ontwikkeling ervan, en omdat de begroting was opgesteld op basis van zeer hoge of zelfs onrealistische voorspelde inkomstenramingen. Hierdoor zit het stadsbestuur sinds begin dit jaar zonder budget.

Volgens de burgemeester van PJD-huize is de beslissingen van het ministerie tegenstrijdig. Hij verwijt het ministerie van Binnenlandse Zaken dat de zittingen van mei en juni, waarin de ontwerpbegroting zou worden besproken met de presidenten van de verschillende stadsdistricten, juist door het ministerie zelf waren geannuleerd. Ook met het oordeel dat het ontwerp is gebaseerd op onrealistische inkomsten is Seddiki het niet eens. Volgens de burgemeester was het uitgangspunt van zijn begroting dat er voor 2021 meer dan een miljard dirham nodig is om de stad te laten functioneren.

In deze tweestrijd tussen het ministerie en Seddiki wordt de burgervader beschuldigd van wanbeheer. Een oppositieadviseur zegt dat het beheer van de financiën van de Marokkaanse hoofdstad catastrofaal is geweest. Naast de projecten die er zijn uitgevoerd in het kader van het programma "Rabat, Lichtstad", zijn er tijdens het mandaat van de burgemeester geen infrastructuurprojecten uitgevoerd, ondanks de vele kredieten die de gemeente hiervoor heeft ontvangen, meldt de adviseur.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team