Zoeken

Burgemeester Aboutaleb verwachtte geen rellen na Marokko-België

3 december 2022 - 16:00 - Wereld

©

"De stad en de politie hadden geen aanwijzingen dat er rellen zouden ontstaan na de wedstrijd tussen Marokko en België in Rotterdam afgelopen zondag. De politie had de ME paraat, maar ging ervan uit dat de fans vooral op en rond het Hofplein feest zouden vieren," verklaarde burgemeester Ahmed Aboutaleb over de incidenten van afgelopen week in zijn stad.

Na de verrassende overwinning van Marokko was het centrum van Rotterdam overvol. Toeterende auto’s reden door de straten en uit de ramen wapperden Marokkaanse vlaggen. Plotseling veranderde de sfeer op de Kruiskade, het Schouwburgplein en het Kruisplein. Relschoppers staken vuurwerk af, een tram werd geblokkeerd en er werd glas naar de politie gegooid. Twee agenten raakten lichtgewond, één liep gehoorschade op en de ander hoofdletsel, meldt Rijnmond.

Lees ook: Arrestaties in België en Nederland na wedstrijd Marokko-Canada

"De politie was voorbereid op een mogelijke demonstratie van vreugde op en rond het Hofplein met mogelijke verkeershinder. De ME was stand-by en kon dus snel worden ingezet. Trouwens 500 relschoppers is best veel. De politie moet dan veel moeite doen om ze in toom te houden of uiteen te drijven. Er waren geen aanwijzingen op sociale media dat er iets mis kon gaan. De situatie in Brussel was echter de trigger voor de gebeurtenissen in Rotterdam," zei de burgemeester.

In de gemeenteraad ontstond een verhitte discussie tussen Leefbaar Rotterdam en Denk over Marokkaanse en Rotterdamse jongeren. Ahmed Aboutaleb benadrukte dat "dit jongens zijn die hier geboren zijn".

Lees ook: Marokkaanse fans kuisen straten Brussel na rellen (video)

Donderdagavond was de sfeer overwegend gemoedelijker in het centrum van Rotterdam. Na de overwinning van Marokko tegen Canada was er vooral reden tot feestvieren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team