Zoeken

Aboutaleb weigert centrum Rotterdam af te sluiten tijdens WK-wedstrijd Marokko

9 december 2022 - 18:00 - Wereld

©

Leefbaar Rotterdam vroeg de burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam om komende zaterdag het centrum van de stad af te sluiten voor auto’s. Maar de Rotterdamse burgemeester weigert een "staat van beleg" rond de WK wedstrijd van Marokko.

Leefbaar Rotterdam zegt zich zorgen te maken over de Rotterdamse politie, zo liep afgelopen dinsdag na de winst op Spanje een agent bijvoorbeeld gehoorschade op, toen er bij de ongeregeldheden in de stad een zware vuurwerkbom ontplofte. Ook na de zege op België en Canada moest de veiligheidsdiensten op meerdere plekken ingrijpen, schrijft Hart van Nederland.

Lees ook: Marokkaanse politiewagen viral na Marokko-Spanje in Rotterdam

Maar de burgemeester wil geen "staat van beleg" in het stadscentrum rond de wedstrijd. "De huidige maatregelen werken tot nu toe goed", zegt hij in een raadsdebat in antwoord op vragen van Leefbaar Rotterdam. "We moeten de ongeregeldheden serieus nemen, maar de ernst ervan niet overdrijven", aldus Aboutaleb. "Kom vooral boodschappen doen, koop eens wat, drink eens wat, eet eens wat, het is juist in deze tijd van het jaar extra gezellig in de stad."

Aboutaleb beloofde wel een ruime aanwezigheid van de politie om de orde te handhaven. "Mensen die betrapt worden op het afsteken van vuurwerk worden meteen aangehouden. Bovendien was er afgelopen dinsdag nul schade aan openbare of particuliere bezittingen. Alle materiële schade tot nu toe is een deur van bioscoop Pathé op het Schouwburgplein de week ervoor bij een eerdere wedstrijd." In zijn toespraak uitte Aboutaleb ook waardering voor buurtcentra en buurtvaders die goed werk doen om de rust te helpen bewaren.

Lees ook: Rotterdamse relschoppers moeten zich zaterdag om 16 uur bij politie melden

De meeste partijen in de raad steunen de burgemeester in zijn visie en vinden dat Leefbaar Rotterdam onnodig angst zaait en Rotterdam op die manier in een "negatief daglicht" stelt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team