Zoeken

Brussel: moslimjeugd definieert zich eerst door geloof

27 oktober 2021 - 18:20 - Wereld

©

Jonge moslims in Brussel definiëren zichzelf in de eerste plaats via hun religie. Dat blijkt uit een gemeenschappelijke studie van de Brusselse universiteiten ULB en VUB.

De studie, gepubliceerd door Innoviris, is getiteld "Between Secularisation and Rupture. Jonge moslims in Brussel: praktijken, identiteiten en overtuigingen". De auteurs, onderzoekers Nawal Bensaid, Corinne Torrekens en Dimokritos Kavadias, wilden weten hoe jonge Brusselse moslims zich verhouden tot de samenleving. Een steekproef van 124 jongeren nam deel aan het onderzoek. Eerst werd hen gevraagd naar hun identiteit: 76% van de jongeren beschouwt zichzelf in de eerste plaats als moslim, gevolgd door 73% als Brusselaar. Kinderen van Turkse afkomst zijn het meest gehecht aan het land van herkomst van hun ouders of grootouders.

Lees ook: Aya helpt moslimjongeren over psychisch problemen te praten

In het kwalitatieve onderzoek zeiden de meeste ondervraagde jongeren dat zij geen last hebben van discriminatie. Maar veel jonge moslims vertellen wel dat ze zonder aanleiding worden gecontroleerd en op school ten onrechte worden beschuldigd van daden die zij niet hebben begaan. Ze worden met name gediscrimineerd bij het zoeken naar een baan of een woning.

Ook de kwestie van de buurt kwam in de studie aan bod. Jonge moslims beweren dat ze zich goed voelen in Brussel, dat ze overal naartoe kunnen, maar ze wijken als Ukkel of Watermaal-Bosvoorde vermijden. Wat het dragen van de hoofddoek betreft, hekelen de jongeren een beperking van hun vrijheid of die van hun zusters om hun godsdienst te kunnen belijden zoals zij dat willen.

Lees ook: Zakat Nederlandse moslims kan 150 miljoen euro per jaar opleveren

Wat homoseksualiteit betreft, zegt 25% van de moslimjongeren een vriendschap te verbreken als zij vernemen dat hun klasgenoot homoseksueel is. De anderen wijzen erop dat de godsdienst homoseksualiteit niet aanvaardt, maar dat het in de Islam gaat om tolerantie.

Bladna.nl