Zoeken

Brussel: godsdienstlessen afgeschaft in het gemeenschapsonderwijs?

27 november 2021 - 11:20 - Wereld

©

In Brussel wil een groep parlementsleden van de meerderheid, godsdienst- en niet-confessionele zedenleerlessen facultatief maken in het gemeenschapsonderwijs, ten voordele van een uitbreiding van lessen filosofie en burgerschapseducatie, van één tot twee uur per week.

Zes parlementsleden van de meerderheid in de federatie Wallonië-Brussel, hebben maandagmiddag een ontwerpresolutie ingediend waarin wordt gepleit voor twee uur filosofie en burgerschapseducatie per week in het gemeenschapsonderwijs, in plaats van 1 uur vandaag, en nog maar 1 uur godsdienst of niet-confessionele zedenleer, dat bovendien optioneel zou worden.

Lees ook: Islamitische scholen dragen bij aan emancipatie moslims Nederland

In hun voorstel bevelen zij de regering van de federatie Wallonië-Brussel aan om, in overleg met de onderwijsactoren, de voorwaarden voor de organisatie van filosofie en burgerschapseducatie in het gemeenschapsonderwijs te verbeteren en de uitbreiding van een verplichte cursus filosofie en burgerschap in dit netwerk te ondersteunen, meldt Saphirnews.

De resolutie heeft tot doel om "het samenleven en de ontwikkeling van autonoom en kritisch denken te bevorderen en elke leerling in staat te stellen om zich als persoon en burger te ontwikkelen", aldus de resolutie. De tekst zal over 15 dagen worden voorgelegd aan de Commissie Onderwijs van het parlement van de federatie Wallonië-Brussel.

Lees ook: Brusselse school in opspraak door vacature die vrouwen met hoofddoek uitsluit

De Onafhankelijke Democraten (DéFI), een oppositiepartij, is van mening dat de godsdienstlessen niet geschrapt mogen worden. "Pedagogisch ondersteunde kennis van de verschillende religies en de belangrijkste stromingen, hun oorsprong, praktijken en riten, alsmede dialoog en uitwisseling tussen leerlingen, vormen een essentiële basis anderen te leren kennen en zijn ook een essentiële voorwaarde voor sociale cohesie," aldus DéFI.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team