Zoeken

Broers Megri uit hun huis gezet in Rabat (video)

15 januari 2022 - 11:40 - Marokko

©

De politie heeft woensdag ingegrepen om de uitzetting van de broers Megri uit hun huis in Rabat in gang te zetten, nadat een rechtelijke uitspraak tumult had veroorzaakt.

Diverse Marokkaanse kunstenaars hebben hun solidariteit uitgesproken jegens de broers Megri en hun familieleden, die hun huis moeten verlaten waar zij al bijna vijftig jaar wonen.

Lees ook: Marokkaanse minister betaalt ziekenhuiskosten Raïs Ahmad Bizmaoun

Kunstenaar Salah Eddine Mohsen betreurde de situatie via Facebook. De kunstenaarsfamilie Megri, die veel aan de Marokkaanse muziek en kunst heeft gegeven, wordt uit het huis gezet waarin zij al een halve eeuw wonen en dat zij in een kunstmuseum veranderden, meldt al3omk.

Directeur Abdelouahed Moujahid zei dat "in andere landen snel wordt ingegrepen wanneer artiesten van het niveau van Mahmoud en Hassan Megri worden getroffen. In ons land worden de broers Megri zomaar uit hun huis gezet, dat meer dan een museum is. Het wordt zomaar door de overheid overvallen". Hij was zeer emotioneel geraakt door de video van de huilende broers Megri en vroeg God om gerechtigheid. Moujahid drong er ook bij de overheid op aan mededogen en dankbaarheid te tonen jegens de kunstenaars die de Marokkaanse kunst en cultuur zoveel verrijkt hebben.

De dichteres Amina Sibari schreef dat zij de uitwijzing niet kon begrijpen. "In Turkije werd een huis ingericht waar een beroemde TV-serie werd gefilmd, die miljoenen euro’s opbracht en toeristen aantrok die het huis bezochten. Terwijl wij in Marokko gedwongen zijn iets te verdedigen wat wij als vanzelfsprekend beschouwen: een huis waarin echte kunstenaars wonen die echte kunst gemaakt hebben."

Lees ook: Zieke zanger Mohamed Rifi vraagt hulp

Het huis waarin de familie Megri ongeveer 50 jaar gewoond heeft, is het eigendom van de dochter van een vroegere minister, die het terug wilde hebben. Maar de familie Megri protesteerde tegen het besluit om hen uit het huis te zetten omdat het beschouwd wordt als een heiligdom van de Marokkaanse cultuur. Zij verklaarden verrast te zijn door de beslissing en deden zelfs beroep op Koning Mohammed VI om hun artistieke erfgoed te redden.

Bladna.nl