Zoeken

Brandweerman gesanctioneerd voor racisme in België

22 juli 2021 - 15:40 - Wereld

©

In oktober 2020 werden op Facebook racistische opmerkingen geplaatst door brandweermannen. Na onderzoek zijn zij hiervoor gesanctioneerd, ondanks een negatief advies van de beroepscommissie.

In oktober 2020 postte een man, die zich presenteerde als brandweerman, een bericht op Facebook met een verontrustende ondertoon: "Het blijft vreemd dat de drie gemeenten met de meeste positieve gevallen in Brussel (+ of - 4800/gemeente) Anderlecht, Molenbeek en Schaarbeek zijn...". Daaronder schreef iemand anders de volgende reactie: "Ik weet waarom en ik hoop dat er daar meer doden zullen vallen", meldt Bx1.

Lees ook: KLM-medewerker: "Volle kist met Marokkanen terug naar Marokko, oprotten, oprotten!" (video)

Naar aanleiding van deze opmerkingen werd een onderzoek ingesteld en werd er een tuchtprocedure aangenomen. Afgelopen maart kreeg één van de mannen een blaam van personeelszaken en werd de auteur van de ernstigste opmerkingen gedegradeerd van korporaal tot gewone brandweerman. Hij legde zich echter niet bij deze sanctie neer, meldt RTBF, en ging in beroep bij de regionale beroepscommissie.

De brandweerman en zijn advocaat werden in april gehoord en de commissie van beroep heeft onlangs haar advies uitgebracht. Zij vroeg om de nietigverklaring van de uitgesproken sanctie, wegens "de schending van onpartijdigheid tijdens de procedure", verklaart de advocaat van de brandweerman, Me Simon Lefèbvre. Hij zegt dat de sanctie ook te zwaar is in vergelijking met de collega die slechts een berisping heeft gekregen. Tenslotte werd de motivering van de sanctie door de commissie ontoereikend geacht. Maar de directie van brandweerdienst Siamu heeft ondanks dit verzoek besloten om de degradatie te bevestigen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team