Zoeken

België: zwembad moet boerkini toelaten

26 juni 2021 - 15:40 - Wereld

©

Het hof van beroep van Gent in België oordeelt opnieuw dat het boerkiniverbod in Merelbeke onwettig is. De rechter sprak dit vonnis eind deze week uit, drie jaar na de uitspraak in eerste aanleg.

In juli 2018 oordeelde de Gentse rechtbank van eerste aanleg, in een zaak aangespannen door twee moslima’s, dat het gemeentelijk zwembad Ter Wallen in Merelbeke en het stedelijk zwembad Van Eyck in Gent, geen boerkiniverbod mogen opleggen. De rechter oordeelde dat een boerkiniverbod ‘vanwege de hygiëne’ of ‘om veiligheidsredenen’ niet gerechtvaardigd is.

Lees ook: Marokko: zwembad weigert vrouw met boerkini

Volgens de rechtbank was er sprake van discriminatie op basis van geloof. Na beroep wordt de gemeente dus opnieuw veroordeeld. De gemeente Merelbeke moet ook een schadevergoeding betalen van 1300 euro.

De afgelopen jaren waren er nog vonnissen over het al dan niet mogen dragen van boerkini’s in zwembaden. Het was voor het eerst dat een Belgische bodemrechter zich uitsprak over een boerkiniverbod in zwembaden. De gemeente Merelbeke tekende hoger beroep aan en het Gentse hof van beroep velde vandaag een arrest.

Het arrest van het Gentse hof van beroep is enkel van toepassing op het zwembad in Merelbeke, maar kan een precedent scheppen voor toekomstige uitspraken. Het boerkiniverbod geldt namelijk in veel Vlaamse steden en gemeenten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team