Zoeken

Marokko: brandstofprijzen voorlopig stabiel

1 december 2023 - 16:00 - Economie

©

In Marokko blijven de brandstofprijzen voorlopig stabiel, een ontwikkeling die naar verwachting de komende twee weken zal aanhouden.

Volgens Mostafa Labrak, directeur-generaal van Energysium Consulting, geciteerd door Les Inspirations Eco, zijn de prijzen van geraffineerde producten zoals diesel en benzine internationaal stabiel gebleven. Dit zou theoretisch betekenen dat er in Marokko voorlopig geen prijswijzigingen te verwachten zijn.

Lees ook: Stijging brandstofprijzen is raadsel in Marokko

Labrak legt uit dat de structuur van de importprijzen van geraffineerde producten wordt bepaald op basis van een gemiddelde dat internationale prijzen, de dollarkoers en douanerechten omvat. Deze structuur wordt over een periode van 15 dagen berekend en houdt rekening met de bestaande voorraad. Hij benadrukt dat deze factoren buiten de invloedsfeer van de Raad voor Mededinging vallen en dat ze waarschijnlijk geen effect zullen hebben op de prijzen.

Lees ook: Brandstof: Marokkanen vertrouwen regering niet meer

Het blad meldt verder dat de olieprijzen gedurende deze periode stabiel zijn gebleven, maar in de afgelopen twee dagen weer zijn gestegen. Dit zou mede te wijten zijn aan een mogelijke renteverhoging door de Amerikaanse Federal Reserve om de inflatie terug te brengen tot 2%.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team