Zoeken

Boot en vliegtuig: Marokkaanse diaspora verontwaardigd door hoge prijzen

14 juni 2024 - 06:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Marokkanen die tijdens de zomermaanden hun thuisland willen bezoeken, worden geconfronteerd met torenhoge prijzen voor boot- en vliegtickets. Consumentenorganisaties eisen actie van de Marokkaanse regering.

De prijzen van boot- en vliegtickets naar Marokko zijn de afgelopen weken fors gestegen, tot grote woede van Marokkanen die in het buitenland wonen. Deze stijging valt samen met de start van Operatie Marhaba, de jaarlijkse operatie die de terugkeer van de Marokkaanse diaspora naar Marokko tijdens de zomermaanden faciliteert.

Lees ook: Royal Air Maroc: vliegtickets superduur, Marokkaanse diaspora protesteert

Consumentenorganisaties wijzen de Marokkaanse minister van Transport en Logistiek, Mohamed Abdeljalil, aan als de schuldige. De minister verdedigde de prijsstijgingen door te verwijzen naar de wet van vraag en aanbod, zonder concrete maatregelen voor te stellen om de prijzen te verlagen.

Ahmed Bioud, voorzitter van een consumentenvereniging in Marokko, noemt de houding van de minister onacceptabel. "De Marokkaanse diaspora wordt het slachtoffer van ongebreidelde concurrentie tussen transportbedrijven," aldus Bioud. "Bedrijven grijpen de drukte van de zomermaanden aan om hun tarieven te verhogen, terwijl er tegelijkertijd een tekort is aan transportcapaciteit." De expert pleit voor de oprichting van een fonds met geld van de overschotten van de geldovermakingen van de Marokkaanse diaspora. Dit fonds zou kunnen worden gebruikt om een ​​publieke of private vervoersmaatschappij te subsidiëren die het hele jaar door lagere prijzen aanbiedt.

Lees ook: Marokkaanse diaspora in de knel door hoge ticketprijzen

Ali Chtour, voorzitter van de Marokkaanse Vereniging voor Consumentenrechten, benadrukt de belangrijke bijdrage van de Marokkaanse diaspora aan de Marokkaanse economie. Hij dringt er bij de autoriteiten op aan om proactief te handelen in plaats van reactief te zijn. "De regering moet een structurele oplossing vinden voor de terugkerende prijsstijgingen tijdens Marhaba," aldus Chtour. "De Marokkaanse diaspora verdient het om tegen redelijke prijzen naar hun thuisland te kunnen reizen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team