Zoeken

Bidden op straat verboden in Frankrijk

15 september 2011 - 19:00 - Wereld

©

Bidden op straat zal vanaf donderdagavond worden verboden in Parijs. Als de gelovigen zich niet aan het verbod houden heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken "gebruik van geweld, indien nodig" toegelaten. "Bidden op straat is geen religie waardig en staat in strijd met het principe van het secularisme", zei Claude Gueant in een interview aan Le Figaro.

Behalve Parijs, waar meer dan duizend gelovigen de Myrha en Polonceau straten vullen op vrijdag, zijn drie andere steden in Frankrijk getroffen door gebeden op straat, aldus Claude Gueant.

Een oude brandweerkazerne aan de boulevard Ney, vlakbij de Porte de Clignancourt in Parijs, zal vanaf vrijdag worden geopend aan de moslims van de noordelijke wijken van Parijs om te bidden. Het gebouw, gehuurd voor 30.000 euro per jaar, kan tot 2700 gelovigen ontvangen.

De Franse minister herinnerde eraan dat hij sinds zijn benoeming, altijd heeft gezegd dat bidden op straat moet stoppen omdat het de gevoeligheid van de Fransen raakt, die geschokt zijn door de bezetting van de openbare ruimte door een religieuze praktijk.

Volgens de minister zijn er in Frankrijk 2000 moskeeën, waarvan de helft in de laatste tien jaar is gebouwd, en is de bouw van 200 nieuwe moskeeën gepland. Ook liet hij weten dat de bouw van deze gebedsplaatsen van geen enkele overheidsbijdrage genoten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team