17 april 2025 - 14:00 - Marokko
Bemiddelaars gespecialiseerd in Schengenvisa in Marokko zetten steeds slimmere methodes in om hun handeltje te laten floreren en visumaanvragen voor Europa succesvoller te maken. Een nieuwe truc is het opzetten van nepbedrijven om aanvragers van de benodigde documenten te voorzien.
Deze tussenpersonen richten import-exportbedrijven op met als specifiek doel om administratieve documenten te verstrekken die nodig zijn voor een visumaanvraag. Volgens Assabah zorgen de eigenaren ervoor dat deze bedrijven op papier volledig legaal lijken, inclusief bedrijfsregistratie en aansluiting bij het nationale socialezekerheidsfonds (CNSS). Vervolgens produceren deze firma’s cruciale documenten voor de aanvragers, zoals dienstopdrachten voor reizen, bewijzen van deelname aan buitenlandse beurzen of trainingen.
Lees ook: Spanje schaft "gouden visa" voor rijke Marokkanen af
Om geloofwaardiger over te komen bij consulaten, slagen sommige van deze nepbedrijven erin lid te worden van Kamers van Koophandel die gelieerd zijn aan Europese landen met een aanwezigheid in Marokko. Via dit lidmaatschap leggen ze contacten met bedrijven in de betreffende Europese landen. Zo verkrijgen ze uitnodigingen of akkoordverklaringen voor hun "werknemers" om zogenaamd trainingen, stages of internationale beurzen bij te wonen. Op deze manier kunnen de bemiddelaars een compleet dossier aanbieden aan visumkandidaten, inclusief een CNSS-verklaring, een werkgevers- en salarisverklaring en een buitenlandse dienstopdracht, wat de kans op het verkrijgen van een visum aanzienlijk vergroot.
Lees ook: Visa voor Frankrijk verkocht voor 7000 euro
Aan deze service hangt een prijskaartje: aanvragers betalen bedragen tussen de 40.000 en 60.000 dirham, afhankelijk van de bestemming. Bovendien moeten de kandidaten vooraf een ontslagbrief ondertekenen. Dit doen de bemiddelaars om te voorkomen dat de "werknemers", eenmaal in het bezit van alle bewijzen van hun dienstverband, later een rechtszaak aanspannen wegens onrechtmatig ontslag of een schadevergoeding eisen.
Controverse rond Algerijnse scheidsrechter en Royal Air Maroc
Achraf Hakimi en Imaan Hammam in koppel?
België waarschuwt reizigers voor Marokko
Vader Lamine Yamal voor de rechter, dubbele rol in steekpartij
Fikse boete voor man die uitkering ontving tijdens vakantie in Marokko
Geen schaduw, wel palmbomen: kritiek in Marokko
België waarschuwt reizigers voor Marokko
Geen schaduw, wel palmbomen: kritiek in Marokko
Marokko pakt landroof keihard aan
Geldafpersing op Marokkaanse weg (video)
Politicus vast voor vastgoedfraude in Tanger
Belangrijke verbindingsweg in Nador is "een schande"
Marokkaans raadslid doneert lever om tante te redden
Nederlander betrapt met camper vol hasj bij grens Marokko