Zoeken

Belgische Marokkaan komt vrij door juridische blunder van België

8 december 2020 - 14:20 - Wereld

©

Een Belgische Marokkaan die in Spanje is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar voor het smokkelen van drie ton drugs, komt op vrije voeten door een juridische misser tussen België en Spanje.

Nadat Mohamed M. in 2010 in Barcelona was veroordeeld tot een gevangenis van zes jaar, werd hij op verzoek van de Spaanse justitie in 2019 uitgeleverd aan België om daar vijf en een half jaar van zijn straf uit te zitten. De 38-jarige Marokkaan werd vorig jaar pas gearresteerd voor het aansturen van een criminele organisatie die zich bezighield met drugshandel. Nadat hij vier tot vijf maanden in een Spaanse gevangenis had gezeten, werd hij eind vorig jaar overgebracht naar België.

De Brusselse raadskamer oordeelde afgelopen donderdag echter dat in december 2020 het vonnis van februari 2010 was verjaard. Spanje diende het verzoek tot uitlevering aan België op 1 april 2019 in, waarop België de uitspraak pas op 1 oktober 2020 heeft erkend, meldt La Derniere Heure. Door deze juridische uitglijder komt Mohamed M. dus na zes maanden alweer vrij.

"Zonder tussenkomst van de Brusselse raadkamer zou de cliënt zijn vijf en een half jaar in Spanje uit moeten dienen en het is duidelijk dat hij daar dan geen keuze in had gehad," zo zeggen de advocaten van de veroordeelde, Hamid El Abouti en Mounir Bennaoum

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team