Zoeken

Belgisch-Marokkaanse acteur Noureddine Farihi overleden

21 oktober 2022 - 15:00 - Cultuur

©

De Belgisch-Marokkaanse acteur Noureddine Farihi overleed woensdagnacht in zijn slaap aan de gevolgen van kanker. Hij speelde jarenlang het personage van Mo Fawzi in de populaire Eén-serie "Thuis" en was één van de eerste acteurs van Marokkaanse afkomst die een rol speelde in een Vlaamse soap.

Acteur en muzikant Noureddine Farihi werd amper 65 jaar. Hij stierf onverwacht aan de gevolgen van kanker na een bijzonder korte strijd. Farihi is vooral gekend van de serie "Thuis", waarin hij de rol van de warmhartige Mo vertolkte. Een rol waarmee de acteur zelf een haat-liefdeverhouding had, schrijft Het Nieuwsblad. Hij was in 2011 voor het laatst te zien in de populaire soap. "Achteraf bekeken gaf Thuis me al lang geen artistieke voldoening meer, alleen financiële zekerheid. Ik voel me nu veel beter. Ik ben met muziektheater bezig en ik heb m’n eigen groep. We brengen Marokkaanse blues", zei hij er later over.

Lees ook: Ibrahim sterft aan hartstilstand tijdens voetbalwedstrijd in België

Noureddine kwam op zijn 20e in Antwerpen terecht en kende daar aanvankelijk vooral veel ellende en armoede. "De eerste tien jaar kwam ik aan de kost met handenarbeid, laden en lossen aan de haven voor 4000 frank per week, later als arbeider in een chemische fabriek en daarna als schilder in Doel. Tijdens de weekends speelde ik in muziekgroepen zoals El Khouloud", zei Farihi ooit over zijn beginfase in België. Toch was hij blij dat hij niet in Marokko was gebleven. "Als ik was gebleven, zou ik niet weten wat ik nu weet. Je hebt hier een vrijheid van denken en spreken die je in Arabische landen niet hebt en die belangrijk is voor je ontplooiing", vertelde hij.

Lees ook: Marokkaanse acteur Noureddine Bikr overleden

Toen zijn rol in "Thuis" abrupt eindigde in 2011, kwam de acteur in een zwart gat terecht. De timing was ook ongelukkig omdat hij op dat moment samen met zijn vriendin Fabi net vader was geworden van een zoon. Gelukkig kwam het later toch nog goed, hij kreeg de rol van een malafide pizzeriabaas in Patser van Adil El Arbi en Bilall Fallah. Begin volgend jaar is hij nog te zien in 1985, de reeks over de Bende van Nijvel en in een Franse Netflix-reeks. Hij had ook een rol in de Amerikaanse prent Last Voyage Of The Demeter.

Bladna.nl