Zoeken

België: Gent zoekt locaties voor islamitische begraafplaatsen

17 juni 2021 - 15:00 - Wereld

©

Steeds meer Gentse moslims wensen na hun dood in de Belgische stad begraven te worden. Dit zorgt voor een stijging van de vraag naar locaties die gericht zijn naar de heilige stad Mekka.

Traditioneel worden Gentse moslims na hun dood gerepatrieerd om in hun land van herkomst begraven te worden. Maar vandaag de dag willen steeds meer mensen liever in België worden begraven. Door deze stijgende trend is er steeds meer vraag naar grafpercelen die gericht zijn naar de heilige stad Mekka, schrijft Het Nieuwsblad.

Op dit moment zijn er enkel in Scheldeakker in Zwijnaarde dergelijke percelen beschikbaar. In 2007 bevatten die percelen 117 plaatsen, die raakten allemaal bezet. Vorig jaar kwamen daar 155 extra plaatsen bij, maar daarvan zijn inmiddels ook reeds 41 plaatsen bezet.

Lees ook: Moslims vragen islamitische begraafplaats in Den Bosch

Voormalig CD&V-schepen Mieke Van Hecke is vorig jaar over uitbreidingen in gesprek gegaan met moslimverenigingen. De nieuwe CD&V-schepen Isabelle Heyndrickx zegt dat ze nu vooral kijken naar de Westerbegraafplaats. "We onderzoeken hoe we meer kunnen aanleggen op andere plekken in Gent, zodat mensen dichter bij hun directe omgeving kunnen worden begraven. Een mogelijke piste is de Westerbegraafplaats", zei ze maandag in een zitting van de gemeenteraad.

Vooral Bulgaarse en Roemeense moslims kiezen ervoor om in Gent te worden begraven. Marokkaanse en Turkse moslims worden nog steeds grotendeels gerepatrieerd. "Dat komt omdat we in Gent geen eeuwigdurende concessies kunnen aanbieden", zegt schepen Heyndrickx. "We bekijken hoe we ook deze gemeenschappen beter kunnen betrekken."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team