Zoeken

Europees Parlement: Marokko schonk verblijven in La Mamounia

15 maart 2023 - 07:00 - Wereld

©

De Belgische socialistische Europarlementariër Marie Arena en de voormalige Italiaanse Europarlementariër Antonio Panzeri, zijn allebei verdacht in het corruptieschandaal in het Europees Parlement. Ze zouden in 2015 onder meer genoten hebben van een luxe verblijf in hotel La Mamounia in Marrakech op kosten van de Marokkaanse autoriteiten.

Antonio Panzeri ging op regelmatige basis naar La Mamounia en Marie Arena vergezelde hem tijdens één van zijn verblijven in 2015. "Ze vergezelde me twee of drie dagen in La Mamounia, waar we ontmoetingen hadden met de Sahrawi-gemeenschap", verklaarde de voormalige Italiaanse Europarlementariër, volgens een hoorverslag geraadpleegd door Le Soir en La Repubblica.

Lees ook: EP-corruptieschandaal: arrestatiebevelen tegen Marokkaanse ambtenaren

Marie Arena dacht dat ze door haar Italiaanse vriend werd uitgenodigd en niet door de Marokkaanse staat. "Ik denk dat Marie Arena dacht dat ik haar uitnodigde, maar in werkelijkheid werd alles geregeld door Atmoun," verduidelijkte Panzeri, verwijzend naar Abderrahim Atmoun, de ambassadeur van Marokko in Polen. Maar werden deze verblijven aangeboden door Atmoun zelf of door Marokko? Een mysterie.

"De heer Panzeri weet dat hij het vertrouwen van bepaalde mensen heeft beschaamd en Marie Arena is één van hen. Hij is van mening dat zij een zeer oprecht persoon is, die niet beschuldigd had mogen worden zoals nu het geval is. Hij zal haar naam noemen om te zeggen dat zij er niets mee te maken heeft en dat hij haar nooit iets zou hebben durven voorstellen", betoogt Laurent Kennes, één van de advocaten van de Italiaan op de set van RTBF.

Lees ook: Wie is de Marokkaanse spion achter de val van Antonio Panzeri?

Panzeri zou later begrepen hebben dat Abderrahim Atmoun werkte voor een agent van de DGED, de Marokkaanse externe geheime dienst. Volgens telefoontaps waartoe de onderzoekers toegang hadden, leek Marie Arena geen aanstoot te nemen aan de banden tussen haar vriend Panzeri en de Qatarese autoriteiten. Maar hoe zit het met Marokko? De vraag blijft open.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team