Zoeken

België: Marokkaanse gezinnen uit sociale woningen gezet

22 maart 2021 - 16:10 - Wereld

©

Een totaal van 25 gezinnen, waaronder Marokkaanse families, zullen in september uit hun sociale woning in het Belgische Lier worden gezet wegens een overtreding van de huurwet. Na onderzoek is gebleken dat ze eigendommen hebben in het buitenland, met name grond, appartementen of huizen.

Naast de uitzetting moeten deze gezinnen ook de sociale korting terugbetalen die ze jarenlang hebben gekregen, aldus Flanders Info. Voor sommige gezinnen kan het bedrag oplopen tot 35.000 euro. Hun sociale huurcontract is al opgezegd. Deze sancties volgen op een onderzoek van de dossiers van 1135 sociale huurders in Lier, aan wie briefwisseling was gestuurd. Zij werden gewaarschuwd dat het hun verboden is in het buitenland eigendommen te bezitten. "We hebben nog geen enkele reactie gekregen", zegt Marc Vanden Eynde, directeur van de woningcorporatie van Lier.

Tot de doelgroep behoren 59 namen die aan een onderzoeksbureau zijn doorgegeven en die overeenkomen met huurders uit Slowakije, Georgië, Polen, Spanje, Marokko, de Dominicaanse Republiek en Turkije. In totaal zijn reeds 25 gevallen "positief" bevonden, terwijl nog 9 dossiers worden onderzocht. Daarnaast zijn er ook vijf die een "beperkt vermogen" hebben. Dat betekent bijvoorbeeld dat ze samen met anderen een huis of appartement hebben door een erfenis. Zij krijgen nu 1 jaar de tijd om dat vastgoed te verkopen.

De stad Lier heeft een onderzoek laten uitvoeren door een Nederlands bureau, omdat de wachtlijst voor sociale huisvesting lang is. We hebben 1135 woningen en er staan 1900 mensen op de wachtlijst", zegt Marc Vanden Eynde. Dus er is absoluut niet genoeg aanbod.

De Vlaamse minister van Financiën, Matthias Diependaele, is vastbesloten om onroerend goed in het buitenland te laten controleren. Elk jaar zal er een bedrag van 5 miljoen euro beschikbaar worden gesteld, om sociale huisvestingsmaatschappijen te ondersteunen in vastgoedstudies in het buitenland.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team