Zoeken

België: tieners opgepakt voor plannen terreuraanslag

25 maart 2021 - 10:00 - Wereld

©

VTM Nieuws meldt dat de Belgische politie vier minderjarigen heeft aangehouden omdat ze, afzonderlijk van elkaar, plannen hadden om een terroristische aanval te plegen in België. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne bevestigde deze informatie aan de VRT-redactie.

Twee minderjarigen werden in november vorig jaar opgenomen op de lijst met personen die worden gevolgd door het OCAD, het orgaan dat de terreurdreiging in België analyseert. Ze planden een terreuractie tegen de politie en werden opgepakt in Eupen. Begin dit jaar werden nog eens vier minderjarigen opgepakt, omdat ze los van elkaar plannen maakten voor aanslagen. "Eén van de jongeren had een machete aangekocht en de andere was van plan om messen aan te kopen. Het gaat om zogenoemde lone actors. Dat zijn dus labiele personen die via de computer contact hebben met haatzaaiers en werden beïnvloed door extremistische ideologieën. Ze maakten geen deel uit van eenzelfde organisatie. Al hadden sommigen wel contact met elkaar via sociale media in besloten kanalen", zegt Van Quickenborne aan VRT.

De jongeren zijn in een jeugdinstelling geplaatst en worden in de gaten gehouden door de veiligheidsdiensten. "Het gaat om Belgische jongeren met diverse achtergronden. Er zitten bekeerlingen bij, het gaat om Vlamingen, Walen. Maar wat we vooral zien is dat het gaat om jongeren en gezinnen die eerder niet bekend waren bij de veiligheidsdiensten. Dat maakt het werken moeilijker. Het gaat om figuren die heel snel radicaliseren van achter hun computer. Dan is het zaak om daar snel bij te zijn. Iets wat hier gelukt is."

Waarom deze jongeren radicaliseerden is nog onduidelijk, maar het gebeurde in sneltempo, in de loop van de voorbije maanden. Volgens de minister van Justitie is de moord op de Franse leraar Samuel Paty ook in België een belangrijke trigger geweest voor minderjarigen om te radicaliseren. "We zien nu dat er voor het eerst in drie jaar tijd op onze terroristenlijst minderjarigen verschijnen. Eerst de twee minderjarigen in Eupen. En nu nog eens vier afzonderlijke minderjarigen erbij. Het is dus een tendens die toeneemt. En dat is onrustwekkend. We moeten die jongeren absoluut in de gaten houden."

Ook van de coronacrisis wordt gedacht dat het een mogelijke trigger zou kunnen zijn, omdat jongeren nu meer achter hun computer zitten en minder activiteiten hebben. "We moeten ervoor zorgen dat we niet enkel patrouilleren op straat, maar dat we ook nog veel meer kunnen patrouilleren op het internet, op die besloten netwerken. Daarom willen we de Staatsveiligheid meer middelen en mogelijkheden geven."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team