Zoeken

Marokkaanse weduwe moet uitkering met geheime tweede vrouw van man delen in België

2 november 2014 - 17:18 - Wereld

©

België erkent impliciet polygamie door aan een Marokkaanse weduwe te vragen haar nabestaandenpensioen met een andere vrouw te delen. De overleden man van Fatima El Boyadi was in Marokko met een tweede vrouw getrouwd zonder dat zij daarvan wist.

Fatiha El Boujousi, de dochter van Fatima, vertelde aan RTBF dat haar vader sinds de jaren ’50 in België woonde. Hij overleed enkele weken geleden waarop haar moeder, Fatima, naar Marokko vertrok om hem te begraven. Verrassing, op de luchthaven wacht de tweede vrouw van haar overleden man...

Op 1 september ontving de familie een brief met de mededeling dat Fatima haar nabestaandenpensioen moest delen met de tweede vrouw van haar man in Marokko. De beslissing werd genomen op grond van de Marokkaanse wetgeving.

Fatima heeft de zaak voor de rechter gebracht maar heeft weinig kans van slagen. Volgens een expert in internationale recht is daar een eenvoudige reden voor: toen Fatima met haar man trouwde had ze de Belgische nationaliteit nog niet.

Toch blijft er een kleine hoop dat de rechtbank zijn besluit baseert op de Belgische familiewet waarin bigamie verboden is.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team