Zoeken

België: ze verlieten de Islam en vertellen over hun moeilijkheden

4 september 2019 - 19:00 - Wereld

©

Een onderzoek van de BBC en Arab Barometer toonde onlangs aan dat steeds meer mensen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten de Islam verlaten. Maar ook in Europa wordt een toename opgemerkt van het aantal mensen die afstand doen van de Islam.

Le Soir ontmoette drie mannen en een vrouw die de keuze maakten om de Islam te verlaten. Alle vier groeiden op in praktiserende families en stellen dat het voor hen onmogelijk is om met hun naasten openlijk over het geloof te spreken. Ze houden ook vol nooit antwoorden te hebben gekregen op hun vragen en hekelen de druk van de gemeenschap.

Ali bracht vanaf zijn 6 jaar hele dagen door in de moskee. Zijn ouders zagen in hem een toekomstige imam. Hij werd op zijn 15e zelfs naar een koranschool in Marokko gestuurd en eindigde als imam in een moskee in Luik. Ondanks zijn parcours vertelt hij dat hij in de loop van de jaren steeds minder ging geloven. Hij besloot uiteindelijk om de Islam te verlaten.

De dertiger is de doodsbedreigingen niet vergeten die zijn moeder uitte toen hij het onderwerp met haar probeerde te bespreken. "Ik maakte de keuze om door iedereen verworpen te worden omdat ik voelde dat het niet anders kon.", aldus Ali.

Salim groeide ook op in een zeer religieuze familie met ouders die dachten dat afvalligen de doodstraf verdienden. Hij werd in een Marokkaans gezin in Brussel geboren en is de kleinzoon van een imam. Hij stelt op een bepaald moment de hypocrisie rond het geloof tijdens familiemeetings niet meer te hebben kunnen verdragen. "Toen ik aan mijn broer vertelde dat ik geen moslim meer was, antwoordde hij dat hij zich in dezelfde situatie bevond.", vertelt Salim.

Asma was bang voor de gewelddadige reactie die haar vader zou kunnen hebben, maar door haar leven als meisje en later als vrouw in haar familie, besloot ze met de Islam te breken, maar ook met haar familie.

"Ook al zijn we geen moslim meer, het blijft voor ons moeilijk om geaccepteerd te worden", zeggen zowel Ali als Salim en Asma. Alle drie zouden zelfs herhaaldelijk met de dood zijn bedreigd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team