Zoeken

Canadese Jenny bekeerde zich tot de islam en geeft nu les over de Islam

23 februari 2021 - 09:20 - Wereld

©

De Canadese lerares gebarentaal en Engels, Jenny Molendyk Divleli, bekeerde zich in 2006 tot de islam. Ze maakt nu samen met haar vijf kinderen social media posts om het Islamitische geloof voor kinderen te vereenvoudigen.

Jenny woont sinds negen jaar in Istanbul waar ze Engelse taallessen geeft. Ze is begonnen met het maken van educatief en informatief materiaal voor kinderen, waarbij ze algemene onderwerpen aansnijdt en de islam en het leven van de profeet Mohammed introduceert via social media posts in het Turks en in het Engels.

In een gesprek met Anadolu Agency vertelt Jenny dat ze opgroeide in een conservatief christelijk gezin als tweede kind van een politieagent en een verpleegster. Tijdens haar afstuderen in Linguïstiek en het vertolken van Amerikaanse gebarentaal, ging ze in gesprek met moslims op zoek naar antwoorden op verschillende levensvraagstukken. "Na lang zoeken vond ik antwoorden en op 14 mei 2006 bekeerde ik me tot de Islam. Dit was de grootste beslissing van mijn leven," zegt ze.

Aanvankelijk stuitte ze op veel weerstand vanwege haar leraren en haar vader. Ze probeerden haar te overtuigen om haar beslissing te herzien, maar ze bleef standvastig. In die periode ontmoette ze Sami Divleli en besloot met hem te trouwen en in 2012 naar Istanbul te verhuizen. "Ik wist niet wie de moslims waren, of waar ze in geloofden. Ik wist ook niet dat we in dezelfde profeten geloofden. Terwijl ik studeerde voor gebarentolk, begon ik meer over de islam te lezen met de gedachte dat ik op een dag misschien in een moskee zou moeten vertalen," zei ze.

Jenny zegt dat er een nieuwe deur van geloof voor haar openging en dat ze een beter mens begon te worden. "Ik kwam erachter dat de Islam de juiste weg was". Toch was die periode heel zwaar, haar oudere broer steunde haar ondanks de bezwaren van haar ouders. "Mijn vader stuurde me artikels over de islam om me te wijzen op verschrikkelijke zaken over het geloof waarvoor ik had gekozen. Hij was boos. Ik begrijp hem wel. Maar hij wist niet wat de islam is. Hij wist alleen wat hij op de televisie zag. Mijn moeder was nog angstiger. Ze vreesde dat ik zou trouwen, mijn kinderen nooit zou zien, in de kelder zou wonen, opgesloten en in het donker". Jenny kreeg ook scherpe reacties van mensen op haar school. "Iedereen was geschokt. Mijn docenten aan de universiteit ontboden me in een privé-kamer en vroegen wat er met me gebeurd was". Toen haar werkgever soortgelijke vragen stelde nam ze ontslag.

Ze trouwde met Sami Divieli, die op dat moment in Canada was voor studies en werk. Enkel haar broer was aanwezig op haar huwelijk. Maar zes maanden later, toen ze een ceremonie in Istanbul hielden, was haar moeder er wel bij. "Ons eerste kind werd in 2008 in Canada geboren. We willen kinderen opvoeden die gelukkig zijn met de islam, van de islam houden en onze profeet als rolmodel nemen," zegt ze.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team