Zoeken

Beledigen Koning : zwaardere straf voor Walid Bahmane

28 maart 2012 - 21:59 - Marokko

©

Walid Bahmane, Marokkaanse 18-jarige student veroordeeld één jaar cel in februari voor het beledigen van Koning Mohammed VI, heeft zijn straf met zes maanden zien verlengen door het Hof van Beroep van Salé dinsdag.

Human Rights Watch stelt in een verklaring een te snelle berechting aan de kaak en zegt diep verontrust te zijn door de huidige censuurgolf in Marokko.

De mensenrechtenorganisatie verwijst daarbij ook naar de veroordeling in Taza van Abdessamad Haydour tot drie jaar cel om dezelfde redenen. Ook het publicatieverbod van het Spaans dagblad El Pais en verschillende Franse tijdschriften wordt door de NGO afgekeurd.

In haar verklaring bekritiseert de NGO de eeuwige rode lijnen in Marokko, namelijk de Islam en de Koning, en meent dat "zonder vrijheid van informatie, de recente democratiseringsinspanningen geen effect hebben".

Walid Bahmane werd op 24 januari aangehouden omdat hij op internet een beledigende video had geplaatst tegenover Mohammed VI. Dezelfde week werd Abdessamad Haydour, 24, veroordeeld tot drie jaar cel omdat ook hij de koning had beledigd in een video op internet.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team