Zoeken

Belastingstelsel Marokko gaat op de schop in 2021

14 november 2020 - 14:20 - Economie

©

Tijdens de regeringsraad van 5 november was het wetsvoorstel 07-20 over de nieuwe belastingheffing in Marokko het onderwerp van gesprekken.

De uitbreiding van de huisvestingsbelasting (TH), de commerciële dienstenbelasting (TSC) en de belasting op braakliggend stedelijk land (TNB), komen allemaal aan bod in het wetsvoorstel. De woonbelasting is in het nieuwe voorstel nog altijd gebaseerd op de huurwaarde van de woning. In het wetsvoorstel 07-20 wordt de huurwaarde elke drie jaar met 2% verhoogd, in plaats van om de vijf jaar zoals dat nu het geval is, evenals de vrijstelling van hoofdwoningen, meldt L’Economiste.

"De huurwaarde zal daarom elke drie jaar worden herzien, zo ook de gemeentelijke dienstenbelasting en de bedrijfsbelasting", zegt Mohamadi El Yacoubi, voorzitter van de Commissie voor Investeringen en Concurrentievermogen en van de Juridische Commissie van de CGEM in Marrakesh-Safi. Het aandeel van de inkomsten uit bedrijfsbelasting en woningbelasting wordt verhoogd naar 87%. Bovendien zal er voortaan ook een bouwvergunning moeten worden aangevraagd voor renovaties, saneringen van niet-conforme gebouwen en sloopwerkzaamheden.

De minister van Binnenlandse Zaken overweegt ook de belastinguitgaven voor lokale belastingen te herzien. Bovendien "verdient de methode voor het berekenen van de huisvestingsbelasting, de commerciële dienstenbelasting en de gemeentebelasting een vereenvoudiging", aldus El Yacoubi. Ook benoemde hij de verbetering van de lokale belastinginning, de belasting op motorvoertuigen en de toeristenbelasting die zal worden uitgebreid tot gemeubileerde woningen die via internet worden verhuurd, vooral op het Airbnb-platform. Bovendien wordt de jaarlijkse telling van de grond waarover belasting moet worden betaald nu toegewezen aan de voorzitter van de gemeenteraad.

Voordat de nieuwe belastingmaatregelen op 1 januari 2021 in werking treden, zal er nog voor eind december door beide kamers van het parlement over gestemd worden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team